Ţinuţi în sclavie de tehnologie

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deţinerea unui gadget care permite accesul permanent la mediul online prelungeşte programul zilnic de lucru cu două ore, arată un studiu britanic. Concomitent, 80% din tineri declară că se simt „pierduţi“ fără internet.

Decizia de a cumpăra un telefon inteligent se poate dovedi una deloc inteligentă, susţin cercetătorii britanici. Un studiu realizat la comanda companiei de tehnologie Pixmania arată că deţinătorii de smartphone-uri şi tablete muncesc, în medie, cu 460 de ore mai mult în fiecare an, scrie „The Daily Mail“. Accesul permanent la internet şi în special la căsuţa de e-mail prelungeşte programul zilnic de lucru cu două ore, mai spun cercetătorii.
În plus, nouă din zece angajaţi în corporaţii şi companii multinaţionale nu-şi închid niciodată telefonul, astfel că o bună parte a e-mailurilor şi telefoanelor de serviciu sunt date de acasă, după program, mai exact în intervalele orare 6 – 7 dimineaţa şi 11 – 12 noaptea. De altfel, majoritatea companiilor chiar pretind de la salariaţii lor să fie disponibili non-stop, concluzionează studiul.

Medicul virtual şi bucătarul online

În acelaşi timp, o altă cercetare, de data aceasta realizată de Muzeul de Ştiinţă din Marea Britanie, a arătat că tinerii sunt din ce în ce mai dependenţi de internet, patru din cinci declarând că se simt „pierduţi“ în lipsa lui, scrie telegraph.co.uk. Studiul, în cadrul căruia au fost intervievaţi 1.000 de persoane cu vârste sub 25 de ani, a demonstrat că generaţia care a crescut cu internetul la îndemână a devenit dependentă de el într-o proporţie îngrijorătoare. Astfel, tinerii sub 25 de ani apelează la internet pentru orice gen de date, de la reţete culinare până la autodiagnosticarea bolilor, ignorând sursele alternative de informaţie.
De asemenea, unul din trei tineri ar alege internetul în dauna televizorului, iar 60% consideră că web-ul este una dintre cele mai importante invenţii ale secolului XX.

Risc de depresie

Dependenţa tinerilor de internet este cu atât mai gravă cu cât s-a demonstrat ştiinţific faptul că accesul prelungit la mediul online poate provoca stres, tulburări de somn şi chiar depresie. Timp de un an, oamenii de ştiinţă de la Universitatea Gothenburg, din Suedia, au monitorizat 4.100 de voluntari, femei şi bărbaţi, cu vârste cuprinse între 20 şi 24 de ani. La sfârşitul acestei perioade au constatat că majoritatea tinerilor care au folosit în mod exagerat calculatorul sau telefonul mobil pentru a naviga pe internet au dezvoltat anumite tulburări psihice. „Subiecţii s-au lăsat «prinşi» uşor de jocurile online, de reţelele de socializare sau de schimbul de mesaje cu prietenii, aşa că au depăşit constant timpul iniţial alocat internetului. Drept urmare, au intrat în criză de timp şi au neglijat alte proiecte sau activităţi personale. Consecinţele au fost somnul insuficient, supraîncărcarea psihică, stresul şi, în unele cazuri, depresia“, a declarat Sara Thomee, coordonatorul studiului.
Aceeaşi cercetare a mai stabilit că există o corelaţie între stresul puternic şi faptul de a fi în permanenţă disponibil la telefon. „Asta înseamnă că poţi fi deranjat în orice moment, atunci când eşti ocupat sau când te odihneşti, iar senzaţia pe care o provoacă este că nu eşti niciodată cu adevărat liber. În plus, atunci când nu răspunzi la apeluri sau mesaje apare un sentiment de vinovăţie, iar stresul se instaurează imediat“, a mai spus Thomee.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite