Temerile care înmoaie sexul tare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Frica de eşec, teama de a câştiga mai puţini bani decât nevasta sau spaima de a-şi  dezamăgi partenera din punct de vedere sexual sunt câteva dintre cele mai comune angoase ale bărbaţilor moderni.

Statistic, femeile au manifestări mai dese de anxietate, însă nici bărbaţii nu sunt scutiţi de aceste temeri interioare, spun psihologii. Despre fricile bărbaţilor se vorbeşte mai puţin decât despre cele ale femeilor, din cauză că, de cele mai multe ori, bărbaţii fac tot posibilul să le ţină secrete.

„Femeile şi bărbaţii sunt diferiţi atât ca structură anatomică, morfologie a creierului, educaţie şi rol în societate, motiv pentru care comportamentele lor sunt distinct masculine sau femine", explică psihologul Hanibal Dumitraşcu.

Eşecul, de neconceput

Cea mai mare teamă a bărbaţilor este frica de eşec. Aceasta le poate fi indusă încă din copilărie, ca urmare a educaţiei pe care părinţii le-o oferă. Astfel, unii bărbaţi sunt învăţaţi de la vârstă fragedă că trebuie să reuşească în tot ceea ce fac: fie că este vorba despre şcoală, profesie sau de viaţa de familie. Această atitudine nu este una tocmai potrivită, căci orice nereuşită ulterioară le poate crea bărbaţilor probleme psihologice. Psihologul Hanibal Dumitraşcu spune însă că bărbaţii care se bucură de hiperprotecţia mamelor în copilărie, care nu se exprimă, nu au iniţiativă şi care nu au încredere în ei riscă să experimenteze eşecul odată ajunşi la maturitate în aproape toate domeniile. 

Lipsa banilor cauzează teamă

Chiar şi în societatea modernă, în care femeile muncesc la fel de mult ca şi bărbaţii, membrii sexului tare consideră că este de datoria lor să asigure existenţa familiei. Aceasta este şi părerea lui Cristi.

„Iubita mea este cu trei ani mai mare decât mine. Formăm un cuplu de peste patru ani. Luna trecută, mi-a spus că ar vrea să ne căsătorim şi să avem un copil, ţinând cont că are 32 de ani. Mi-aş dori acest lucru, dar, din păcate, în viitorul apropiat cel puţin, acest lucru nu se va putea întâmpla, din cauză că nu am banii necesari pentru a întemeia o familie. Chiar am făcut un calcul pentru a vedea la ce cheltuieli să mă aştept dacă ne-am muta împreună, cu chirie. Concluzia a fost că ar trebui să mă împrumut în fiecare lună pentru a putea plăti doar facturile şi ratele, motiv pentru care prefer să mai aştept", spune Cristi.

Fuga de responsabilităţi

Pentru alţi bărbaţi, căsătoria este pusă pe seama fricii de responsabilităţi, mariajul fiind privit şi ca privare de libertate, renunţare la serile cu prietenii şi la intimitate. Psihologul Hanibal Dumitraşcu spune că lipsa maturizării bărbaţilor este din ce în ce mai frecvent întâlnită.

„În ultima perioadă, bărbaţilor de 30 de ani, care înainte erau consideraţi persoane împlinite, ne adresăm cu băieţi, din cauza faptului că sunt împiedicaţi să se maturizeze, fiind veşnic subordonaţi din punct de vedere profesional  şi lipsiţi de resursele materiale necesare", explică psihologul.  Aşa se explică şi teama de a nu fi un soţ sau un tată bun.

"La 50 de ani, tata avea deja chelie. Ultima oară când m-am tuns, frizerul mi-a spus că am părul din ce în ce mai rar. Fiindcă mă tem să nu chelesc, mi-am cumpărat deja de la farmacie un tratament care previne căderea părului.''
Matei 35 de ani

Terapie pentru un plus de încredere

Psihologul Hanibal Dumitraşcu îi sfătuieşte pe bărbaţii care se confruntă cu diferite temeri să urmeze  şedinţe de consiliere psihologică şi de dezvoltare personală. Acestea au rolul să-i ajute să se cunoască  mai bine, să se controleze şi să-şi ofere răspunsuri mai eficiente vizavi de temerile lor.

"Bărbaţii care se bucură de hiperprotecţia mamelor în copilărie, cei care nu au iniţiativă şi care nu au încredere în ei riscă să experimenteze eşecul odată ajunşila maturitate în aproape toate domeniile.  ''
Hanibal Dumitraşcu psiholog

Impotenţa, cea mai mare spaimă

Unu din zece bărbaţi au probleme de erecţie la un moment dat în viaţă. Bărbaţii sunt cu atât mai îngrijoraţi cu cât, pe măsură ce înaintează în vârstă, performanţelor lor sexuale scad, ca urmare a nivelului redus de testosteron. Studiile arată că, până ies la pensie, doar 30% din bărbaţi mai pot fi consideraţi potenţi. Specialiştii spun că identitatea sexuală este extrem de importantă pentru bărbaţi, care se tem adesea că nu vor reuşi să-şi satisfacă partenerele şi le vor crea sentimente de frustrare. „Această teamă îi poate face chiar să nu îndrăznească să se implice într-o relaţie de lungă durată", explică psihologul.

Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite