Telefoanele cu Android sunt nesigure. Cum te poţi proteja şi care sunt cele mai nesigure gadgeturi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Numărul viruşilor informatici pe telefoanele Android au crescut fulgerător în ultimul an
Numărul viruşilor informatici pe telefoanele Android au crescut fulgerător în ultimul an

Odată cu sărbătorile de iarnă telefoanele inteligente devin cadourile preferate. Însă înainte de a cumpăra unul clienţii ar trebui să vadă care telefon este nesigur şi care rulează sisteme de operare învechite, predispuse la atacurile informatice.

UPDATE 13.35


Deşi telefoanele Android pot fi mai sensibile la viruşi, există şi soluţii pe piaţă împotriva acestora. Conform firmei româneşti BitDefender pe Android Market, magazinul online al Google, există cel puţin cinci programe spion, care fură datele confidenţiale ale utilizatorilor.

Aplicaţiile de acest tip au la bază un program de tip spyware, care extrage din telefonul „victimei" informaţii precum mesaje, listele de contacte, apeluri recente şi istoricul căutărilor. Totul se petrece în mai puţin de 60 de secunde, timp în care utilizatorul instalează programul în telefonul său şi după un minut, aplicaţia se iniţializează şi descarcă informaţiile.

Pentru a limita riscurile provocate de neactualizarea la timp a sistemelor de operare de către producători, BitDefender recomandă descărcarea unei soluţii anti-virus pentru dispozitivele mobile. Aplicaţia firmei româneşti de pe Android Market poate fi descărcată gratuit, fiind bine cotată de către cei care au achiziţionat-o, având o notă de 4,5, unde 5 este nota maximă.

Revista americană „Information Week" a studiat 20 de telefoane de pe piaţa americană şi, deşi unele dintre ele nu se găsesc în România, majoritatea sunt prezente şi pe piaţa autohtonă. Trebuie spus că au fost luate în considerare doar telefoanele cu sistem de operare Android.

Astfel, cele mai nesigure telefoane sunt Samsung Galaxy Mini, HTC Desire, Sony Ericsson Xperia X10, Sanyo Zio şi HTC Wildfire. Aceste telefoane sunt urmate în acest clasament de Samsung Epic 4G, LG Optimus S, Samsung Galaxy S, Motorola Droid X, LG Optimus One, Motorola Droid 2 şi HTC Evo 4G.


Google lucrează, producătorii întârzie

Nu toate telefoanele cu Android sunt nesigure şi lipsite de actualizări. Cele mai sigure modele ar fi Google Nexus S, HTC Droid Incredible, Samsung Galaxy S II, HTC Sensation şi T-Mobile G2.

Pentru a realiza acest top, firma de securitate Bit9 a analizat primele 20 de telefoane ca nivel al vânzărilor din Statele Unite. Analiza s-a bazat pe cercetarea celor mai puţin actualizate sisteme de operare, software-uri nesecurizate şi cele mai lente cicluri de actualizări.

Conform concluziilor trase de Bit9 este important ca utilizatorii să le ia faţa producătorilor în a-şi actualiza sistemele, deoarece viruşii se bazează pe vulnerabilităţi studiate în timp. Google a lansat o nouă versiune a sistemelor sale de operare, care blochează atacurile maliţioase, dar producătorii întârzie să ofere această opţiune utilizatorilor.

Tactici parşive ale producătorilor

Producătorii folosesc o tactică ce nu avantajează consumatorii, deoarece întârzie să actualizeze sistemele de operare pe telefoanele mai vechi pentru a-şi putea introduce pe piaţă gadgeturile noi.

Conform studiului 56% din telefoanele analizate rulează versiunea Android 2.2 sau chiar mai timpurie, care este de 18 luni „expirată". În plus, după ce Google a adus o versiune mai nouă, producătorii au amânat timp de 198 de zile actualizarea sistemelor.

Telefoanele cu sisteme de operare Android au preluat şefia clasamentului telefoanelor inteligente anul aceste, depăşind iOS de la Apple. Astfel, Google deţine 52,3% din piaţa mondială de smartphone-uri, livrând peste 60 de milioane de telefoane în trimestrul III al acestui an.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite