Tehnologia, soră cu ecologia

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Producătorii din domeniul tech&IT oferă alternative ecologice la mijloacele clasice de alimentare cu energie a gadgeturilor, contribuind la independenţa utilizatorilor.

Gadgeturile performante nu mai sunt uzine consumatoare de electricitate, iar Consumer Electronics Show (CES) din Las Vegas a demonstrat acest lucru, prin prezenţa unor dispozitive care folosesc energii alternative şi care ar putea schimba profilul consumatorului obişnuit. Iată care sunt cele mai importante gadgeturi „eco" lansate la CES 2012:

1. Generatorul portabil. Inginerii de la compania Wagan au lansat Solar e Power Case 1500, un dispozitiv care foloseşte panouri solare pentru a se încărca cu energie. Nu trebuie însă folosit ca o sursă unică, ci doar în momente de criză. Aparatul seamănă cu un copiator şi poate fi folosit pentru încărcarea telefoanelor şi a aparaturii electrocasnice. Astfel, cu ajutorul „cutiei solare", un bec poate sta aprins 165 de ore, un laptop 11 ore, iar un frigider 55 de minute. Preţ: 941 de euro.

2. Termostatul Nest. Dispozitivul memorează preferinţele utilizatorilor şi oferă cel mai bun raport între căldura emisă şi energia consumată. Preţ: 196 de euro.

3. Boxele „solare". Pentru cei care doresc să asculte muzică şi în creierul munţilor, inginerii de la Eton au inventat boxele Rukus, care se alimentează cu ajutorul razelor solare. Acestea sunt wireless şi se conectează prin blue­tooth la orice dispozitiv. Preţ: 117 euro.

4. Tableta „verde". Organizaţia nonguvernamentală One Laptop per Child vrea să ofere tablete ieftine pentru ţările sărace. Gadgetul conţine panouri solare, dar şi o baterie normală, dar mai mare. Tabletele vor fi vândute însă doar la nivel de stat, nefiind accesibile publicului larg. Preţ: 75 de euro.

5. SolarKindle. Coperta pentru e-readerul de la Amazon are celule solare şi poate alimenta cartea virtuală cu bateria scoasă timp de 50 de ore. Preţ: 62 de euro.

6. Bancomatul pentru reciclarea gadgeturilor. Dispozitivul funcţionează după un principiu unic: oamenii vin cu produsele electronice de mici dimensiuni, le introduc în Eco ATM, unde acestea sunt evaluate, după care proprietarul primeşte o ofertă pentru deşeul electronic sau electrocasnic. Preţ: neprecizat. 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite