Taţi până la moarte şi dincolo de ea

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Unele femei mai speră că soţii lor decedaţi le mai pot da şansa de a avea o familie împreună, scrie presa britanică. Nu este un scenariu de film SF, ci realitate. Cum se poate face acest lucru?

Doamnele cer specialiştilor să preleve spermă din cadavrul soţului sau din organismul pe moarte al acestuia pentru ca ele să poată rămâne însărcinate, iar soţii lor să poată fi taţi chiar şi din mormânt. Această procedură este explicată prin faptul că numai aşa li se poate împlini văduvelor visul de a deveni mame cu bărbatul iubit.

Probleme de etică

Noul trend, care ia amploare în Marea Britanie, poate oferi această posibilitate unei familii fără ca soţia sau prietena decedatului să poarte în pântec copilul. În astfel de cazuri se poatea apela la mame-surogat.

Totuşi, nu multe persoane solicită prelevarea spermei unui bărbat răposat. Acest lucru este explicat de specialişti prin faptul că legea este foarte restrictivă, iar faptul că persoana decedată nu-şi poate da acceptul este una dintre bariere.

„Ar trebui să respectăm corpul morţilor, nu să căutăm în ei potenţiali parteneri de reproducere. Drepturile şi bunăstarea psihologică a copiilor trebuie să aibă întotdeauna o importanţă capitală, care s-o depăşească pe cea a persoanelor care vor să devină părinţi cu orice preţ", a declarat Josephine Quintavalle, reprezentant al unei campanii de etică în ceea ce priveşte reproducerea.

În România nu este permisă prelevarea spermei de la cadavre. „Acest lucru este declarat neetic şi, în consecinţă, în ţara noastră nu s-a dat aviz etic. Niciun medic nu poate da un astfel de aviz", a declarat Vasile Astărăstoae, preşedintele Colegiului Medicilor din România.

Singurii copii concepuţi prin această metodă în Marea Britanie sunt Liam Bloods, acum în vârstă de 13 ani, şi fratele său, Joel, care a împlinit 9 ani. 

Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite