Tânăra generaţie, iute la migraţie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Migraţia
Migraţia

Tot mai mulţi tineri se simt încorsetaţi în orăşelele natale şi îşi doresc să se mute în localităţi care le-ar oferi o mai bună calitate a vieţii.

Aproape 70% din tineri vor să părăsească oraşul în care locuiesc în prezent pentru a se muta în oraşe vare oferă cea mai bună calitate a vieţii, arată un sondaj efectuat de Siemens România.

De altfel, migraţia internă este un fenomen care a luat amploare în ultimii ani, iar tinerii sunt cei care se mută în cea mai mare proporţie dintr-un oraş în altul. Fenomenul ar putea crea dezechilibre majore, avertizează specialiştii: unele oraşe ar putea rămâne goale sau cu o populaţie mult îmbătrânită, în timp ce altele s-ar confrunta cu o supra-aglomerare.

Motivele pentru care generaţia tânără îşi doreşte să părăsească localitatea în care s-au născut sau studiază sunt legate de lipsa oportunităţilor de muncă sau de studii (18.39%), chiriile sau preţul locuinţelor (14.86%), traficul aglometat (13.33%), curăţenia (12.4%) şi clădirile urâte şi nesigure (12.09%), mai arată studiul.

Din aceste motive, ei îşi doresc să se mute într-unul dintre oraşele care oferă o mai bună calitate a vieţii. Astfel, în topul preferinţelor tinerilor se află Capitala, după care urmează îndeaproape Cluj-Napoca şi Braşov.

„Am vrut o viaţă mai bună, nu mai mulţi bani"

Victor şi Lavinia Munteanu, născuţi într-un orăşel din judeţul Iaşi, au absolvit facultatea în urmă cu şapte ani. Ea arhitectură, el o facultate cu profil tehnic, ambii fiind studenţi în Bucureşti. După doi ani în Capitală, ei au decis să se mute la Braşov.

„S-a întâmplat ca eu să primesc un contract, însă aş fi putut la fel de bine să fac naveta. Ne-am gândit însă că aici avem munte, aer curat, este un oraş mult mai curat şi mai puţin aglomerat, chiar şi mai ieftin. Am optat pentru o calitate a vieţii mai bună, chiar dacă poate în Bucureşti am fi câştigat mai mult. Capitala te îndeamnă la muncă, nu la o viaţă mai bună", a explicat Victor (32 de ani).

Dincolo de calitatea vieţii, psihologii susţin că oraşele mari îi tentează pe cei născuţi în localităţi mici pentru că dispare controlul social, destul de sever în comunităţile în care toată lumea cunoaşte pe toată lumea.



Iar atunci când tinerii părăsesc confortul orăşelului unde orice mişcare e cunoscută şi păşeşte în anonimitate, sentimentul simţit este acela de libertate. „Ai deodată libertatea de a face ce vrei fără să te ştie nimeni, de a încerca tot felul de tentaţii interzise acasă", a explicat psihologul Bogdan Lucaciu.

Nu sunt de neglijat nici tentaţiile culturale, de socializare deoarece, în opinia specialiştilor, un oraş mare atrage şi prin viaţa strălucitoare, la care doar visează un tânăr în localitatea sa cu 10.000 de locuitori.

Acesta este motivul pentru care Dana Ionescu (27 de ani) doreşte să se mute din Oneşti, judeţul Bacău. „Nu am simţit nevoia să ne mutăm din oraş, eu şi soţul meu, până acum. Însă, după ce s-a născut băieţelul nostru, am început să ne gândim la oportunităţile pe care i le putem oferi.

Acum ne căutăm un loc de muncă în Sibiu, unde există şi o viaţă culturală destul de dezvoltată, dar şi spaţii verzi, un transport public decent şi preţuri bune la chirii", a explicat tânăra. 

Probleme de adaptare

Totuşi, indiferent de oraşul în care te muţi, o schimbare a locului de muncă, a comunităţii în care ai trăit toată viaţa, nu vine fără probleme de adaptare, avertizează specialiştii. Însă acestea nu sunt micile inconveniente, cum ar fi traficul, aglomeraţia, timpul pierdut pe drumul de la serviciu acasă şi invers".

Problemele adevărate apar când intervin tentaţiile şi felul în care fiecare le răspunde. „De pildă, cum e cazul celor care se mută în Capitală, unii rămân cu rădăcina în provincie, dar cu prezenţa în alt oraş şi se simt foarte singuri. Alţii se rup de familie, de toţi cunoscuţii şi îşi fac un nou cerc de prieteni. Niciuna dintre situaţii nu este ideală. Trebuie să găseşti modalitatea de a trăi în echilibru: se câştigă mai mult, dar se şi cheltuieşte pe măsură într-un oraş mai mare", a mai explicat psihologul.

"Trebuie să găseşti modalitatea de a trăi în echilibru: se câştigă mai mult, dar şi tentaţiile de orice natură sunt mai mari."

Bogdan Lucaciu psiholog

Cum să supravieţuieşti într-un alt oraş

- Înainte de a face pasul mutării, dacă nu ai o slujbă care te aşteaptă, mergi la interviuri, cercetează piaţa. Este mai greu să te adaptezi când ai facturi de plătit şi niciun venit. Aşa că nu spera la o viaţă mai bună înainte de a-ţi găsi un job. 

- Ieşi cât mai mult, socializează! Întâlneşte-te cu colegii, cu vecinii, foşti colegi de liceu cu care n-ai mai vorbit de 10 ani şi care sunt şi ei în oraşul în care te-ai mutat. 

- Nu te lăsa învins! Chiar dacă colegii sunt suspicioşi şi te privesc ca şi cum ai vrea să le furi pâinea de la gură, chiar dacă stai într-un apartament cât o cutie de chibrituri, nu-ţi pierde optimismul.

- Acceptă provocările! Invitaţii la teatru sau la film, un curs de aikido sau de pictură, un proiect la muncă, toate pot însemna un pas spre o viaţă mai frumoasă în Capitală. Nu exagera însă şi nu-ţi asuma mai multe sarcini decât poţi duce.

infografie
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite