Sutienul, obiect de lenjerie sau prilej de fudulie?

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anul acesta, Victoria’s Secret recomandă ţinute cât mai îndrăzneţe
Anul acesta, Victoria’s Secret recomandă ţinute cât mai îndrăzneţe

Cu dantelă, sport, clasic, roz, alb sau negru – sutienul a evoluat de la un simplu accesoriu de îmbrăcăminte la o „oglindă“ a celei care-l poartă. Astfel, în funcţie de model, acesta „spune“ despre posesoare dacă este îndrăzneaţă, romantică sau conservatoare.

Menţionat încă din Egiptul Antic, iar urmă cu mai bine de o sută de ani, sutienul în forma sa încă „primitivă", era format din fâşii de pânză menite să dea o formă părţii de sus a trupului. Nu era nici sexy şi nici plăcut privirii tocmai pentru că era interzis altor ochi.

A rămas un accesoriu vestimentar ascuns până la începutul secolului XX, odată cu prezentarea unui prototip al sutienului modern la Expoziţia Mondială de la Paris, din 1900. Cea care a adus această piesă de lenjerie, criticată de unele femei, dar apreciată pentru comoditatea sa de către altele, a fost franţuzoaica Herminie Cadolle. Sutienul acesteia era un fel de corset care strângea abdomenul şi acoperea sânii.

Astăzi, acest accesoriu ajută o femeie nu doar să-şi completeze ţinuta, ci şi să afişeze atitudinea potrivită, iar atunci când situaţia impune, sutienul vorbeşte despre personalitatea unei femei şi despre intenţiile acesteia.

Push-up, modelul cel mai apreciat

„Când ştiu că port o lenjerie dantelată în care mă simt şi arăt bine, chiar sexy, sunt mai încrezătoare. Întodeauna mă îmbrac ca şi cum m-aş dezbrăca în faţa cuiva, iar asta se simte în felul în care mă port, sigură pe mine. Dacă aş ştii că am un sutien cu o bretea desfăcută sau care-mi turteşte sânii, nu m-aş simţi la fel de bine", spune Carmen Marin (29 de ani), din Bucureşti.

Simona Ştefan (24 de ani, Bucureşti) consideră că piesa este un atuu de nepreţuit mai ales când nu eşti foarte împăcată cu aspectul tău. „Sânii mici devin mai mari, sânii mari sunt susţinuţi, iar fără acesta nu am reuşi să ni-i păstrăm fermi mai multă vreme".

De altfel, cel mai apreciat model din toate timpurile este cel cu push-up, care strânge şi ridică sânii, oferind impresia că sunt mai mari şi mai fermi. Conform stiliştilor, acest tip de accesoriu spune despre o femeie că este extrovertită, sexy şi, chiar dacă nu are sâni mari, că încearcă să-şi ofere încredere în sine dezvoltată.

Click pe imagine pentru a mări



De asemenea, o altă categorie populară sunt sutienele cu dantelă, acestea transmiţând sociabilitate, prietenie, dar şi multă atenţie la detalii. „Nu aş putea spune că româncele sunt foarte în trend, deşi avem doi producători - I.D. Sarrieri şi Jolidon - care sunt de talie mondială. Femeile preferă dantela, pentru că suntem într-o perioadă neo-romantică, dar şi modele diferite de slip. Eu, personal, nu agreez acest stil. De asemenea, româncele obişnuiesc să poarte slipi mult mai mici decât mărimea sutienului", a explicat criticul de modă Alin Gălăţescu.

Ce se poartă în 2012

Totuşi, 2012 este un an al experimentelor şi încercărilor mai puţin „ortodoxe" în ceea ce priveşte lenjeria intimă. Potrivit specialiştilor citaţi de cotidianul britanic „The Independent", anul acesta culorile vii, excentrice, tip neon sunt o alegere inspirată pentru lenjeria intimă, limita kitschului fiind cea care trebuie atinsă.

infografie

„Inspiraţi-vă din vestimentaţia pe care o poartă Kate Perry în concerte. Fiţi retro, purtaţi imprimeuri cu inimi sau chiar nuanţe de roz", spun specialiştii. De asemenea, lenjeria intimă cu imprimeuri de tigru sau leopard va fi în tendinţe pe toată perioada acestui an. Pentru acestea din urmă, însă, creatorii de modă avertizează că limita prostului gust este foarte uşor de atins.

Pentru gusturile mai extravagante, case de modă celebre, precum Dolce&Gabanna, Donna Karan, Prada sau Nina Ricci, au arătat că anul acesta sutienul se pot purta ca top, în locul bluzelor. Acest stil se încadrează tot în revenirea către moda vintage, de data aceasta a anilor '80. Pentru cele mai excentrice şi care vor să „protejeze" mediul înconjurător, fără să renunţe la accesoriul acesta, firma britanică Marks&Spencer a creat anul trecut sutienul ecologic. 

Recordul la dat jos sutiene

Femeile le poartă cu mândrie, dar bărbaţii se gândesc de cele mai multe ori cum să le scoată mai rapid de pe ele. Germanul Thomas Vogel deţine recordul mondial pentru cele mai multe sutiene desfăcute într-un singur minut. În 2006, în cadrul unei emisiuni din ţara sa natală, Vogel a reuşit să lase 56 de fotomodele fără accesoriul vestimentar. Astfel, el a bătut performanţa anterioară, 43 de sutiene, realizată de australianul Rick Canzler. Acesta a participat şi el la emisiune, dar nu a reuşit să deschidă „decât" 50.

image
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite