Sucurile carbogazoase, droguri la sticlă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sucuri carbogazoase
Sucuri carbogazoase

Dependenţa pe care o creează sucurile prin gustul lor dulce este similară celei create de heroină. Iar consecinţele asupra stării de sănătate nu sunt, nici în acest caz, mai blânde. Nu în ultimul rând, consumul lor are impact major asupra speranţei de viaţă.

Milioane de români consumă zi de zi băuturi de tip cola sau cu aromă de fructe. Însă câţi dintre ei ştiu, oare, care sunt efectele acestui obicei asupra sănătăţii? Cea mai gravă consecinţă este chiar adicţia pe care o determină, spun specialiştii, pentru că perpetuează şi accentuează toate celelalte efecte asupra organismului.

Şi, evident, cu cât obiceiul de a bea sucuri dulci şi acidulate se formează mai devreme, cu atât mai catastrofale vor fi efectele. „Un copil care dezvoltă dependenţă de băuturile carbogazoase rămâne cu această dependenţă toată viaţa şi va fi un adult supraponderal sau chiar obez cu speranţă de viaţă redusă", spune profesorul Gheorghe Mencinicopschi, directorul Institutului de Cercetări Alimentare din Bucureşti.

Nici efectele imediate nu sunt mai puţin nocive pentru dezvoltarea copiilor. „Băuturile de tip cola ar trebui interzise cu desăvârşire copiilor. Nu doar că dau dependenţă, dar, din cauza cofeinei pe care o conţin şi care este un excitant puternic, îi agită şi îi predispun la agresivitate", spune profesorul Nicolae Hâncu, medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice, de la Cluj-Napoca.

Conţin sirop de porumb modificat genetic

La 20 de minute după ce o persoană bea un pahar cu cola, de exemplu, organismul intră în stare de alertă. Faptul că primeşte atâta zahăr dintr-odată determină pancreasul să descarce un exces de insulină, încercând să contrabalanseze balanţa glicemiei. În plus, explozia de zahăr din sânge va fi urmată nu după mult timp şi de apariţia senzaţiei acute de foame. Şi tot aşa.

Click pe infografie

image

„Sucurile carbogazoase sunt un vehicul foarte important de zaharuri. Ele conţin 11-12 % zaharuri, printre care şi siropul de porumb, un amestec de glucoză şi de fructoză care favorizează obezitatea şi sindromul metabolic, asociat cu boli cronice precum diabetul de tip 2, bolile cardiace, neurodegenerescenţe. De multe ori, porumbul din care se face siropul poate fi modificat genetic, însă, nefiind o sursă de proteine, producătorii nu sunt obligaţi să specifice acest lucru pe etichetă", explică profesorul Mencinicopschi.

Nu răcoresc, ci îngraşă

Chiar dacă reclamele se întrec în a ne convinge cât de plăcut este să te răcoreşti vara cu un pahar de suc acidulat şi rece, nutriţioniştii nu sunt de aceeaşi părere. „Este o mare greşeală ca rehidratarea în perioadele caniculare, cum au fost în această vară, să se facă prin consumul de sucuri carbogazoase. Nu numai că nu au valoare nutriţională şi, deci, nu vor aduce organismului nutrienţii pierduţi, dar nici nu ne vor răcori, pentru că au valoare energetică mare", spune profesorul Nicolae Hâncu, medic primar diabet, nutriţie şi boli metabolice.

Ba, mai mult, nu doar că nu ne revigorează în zilele toride, ci doar ne oferă iluzia că o fac. În realitate, benzoatul de sodiu şi acidul ortofosforic care se găsesc în majoritatea sucurilor cu gaz favorizează excreţia calciului şi potasiului din organism. „Nu este bine să înlocuim apa cu astfel de băuturi care aduc calorii şi care sărăcesc organismul de nutrienţi", confirmă profesorul Mencinicopschi.

„Zero calorii" doar pe etichetă

Nici măcar sucurile „light" sau cu „zero calorii" nu se ţin de promisiunea de a nu îngrăşa. „Foarte periculoase sunt băuturile carbogazoase de tip light, care nu sunt altceva decât un amestec de edulcoranţi chimici de sinteză. Aceştia nu au calorii sau au foarte puţine calorii, dar, cu toate acestea, favorizează printr-un mecanism neuroendocrin complex luarea în greutate şi, implicit, obezitatea", spune profesorul Mencinicopschi.

" Imediat după '90, am fost invadaţi de băuturile carbogazoase, iar efectul s-a văzut în anii următori prin epidemia de obezitate "
Prof. dr. Nicolae Hâncu medic primar diabet,  nutriţie şi boli metabolice

" Nu este bine să înlocuim apa cu astfel de băuturi care aduc calorii şi care sărăcesc organismul de nutrienţi "
Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi directorul Institutului de Cercetări Alimentare

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite