Studiu: Românii consideră esenţiale familia, educaţia și sănătatea. Nu le pasă de afaceri şi de politică

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pentru români, familia e cea mai importantă
Pentru români, familia e cea mai importantă

Compania de Cercetare Sociologică şi Branding (CCSB) a realizat un recensământ al valorilor româneşti, în cadrul campaniei „E timpul românilor“, sub forma unui amplu studiu sociologic.

Potrivit studiului CCSB, 70% din români sînt nemulţumiţi de direcţia în care merg lucrurile în România, un cuvând greu de spus pentru această înrăutăţire a percepţiei avându-l eşecul referendumului pentru demiterea preşedintelui României.

Tot 70% din români se consideră „nici săraci, nici bogaţi“, în timp ce 25% au încercuit cifra 1 la întrebarea „Pe o scală de la 1 la 10, unde 1 înseamnă «sărac», iar 10 înseamnă «bogat», Dvs. unde consideraţi că vă situaţi?“. În acelaşi timp, doar 5% se poziţioneazǎ înspre capǎtul „bogat“. „Aceasta reflectă pe de o parte situaţia materială precară a populaţiei, ştiut fiind că din punct de vedere al nivelului de trai suntem printre ţările cele mai sărace din Europa“, se mai arată în studiul citat.

La întrebarea „Care ar fi cele trei dorinţe pe care i le-aţi cere peştişorului de aur să vi le îndeplinească?“, românii au pus pe primele locuri „sănătatea“, „liniştea/pacea/înţelegerea între oameni“, şi abia apoi „traiul mai bun“, „locuri de muncă mai bune“, „veniturile mai mari“, „banii“ sau „locuinţa“.

De altfel, aşa cum reiese din cercetarea CCSB, pentru români, valorile esenţiale sunt: familia, educaţia, sănătatea, natura, locuinţa, copiii, gospodăria şi respectul celor din jur. De asemenea, valorile foarte importante sunt: cultura, omenia celor din jur, bunăstarea, credinţa, comportamentul civilizat, tradiţiile şi obiceiurile, faptul de a fi român şi locul de muncă. La polul opus, românii consideră ca fiind neimportante afacerile, distracţiile şi politica.

Campania „E timpul românilor“ a fost iniţiată de Intact Media Group şi de Muzeul Naţional al Ţăranului Român. 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite