Spune-mi ce munceşti ca să-ţi spun ce-o să iubeşti

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Găsirea sufletului pereche ar fi o misiune mult mai facilă dacă s-ar ţine cont de profesiile compatibile, susţin oamenii de ştiinţă.

Există o reţetă pentru a găsi partenerul ideal, iar aceasta nu este secretă, susţine un studiu efectuat de un site de întâlniri. Astfel, contrar unor mituri, cel mai bine ar fi ca partenerii să aibă profesii cât mai diferite, acest lucru asigurând compatibilitatea între cei doi.

Autorii studiului realizat de eHarmony şi citat de presa britanică susţin că analiza lor a evidenţiat faptul că profesoarele sunt foarte atrase de pompieri, dar şi de bancheri. Aceştia din urmă sunt compatibili, de asemenea, şi cu doctoriţele. O compatibilitate ridicată ar fi şi între bărbaţii şomeri şi femeile antrenor de fitness.

Totodată, autorii studiului atrag atenţia că şi momentul din carieră în care se întâlnesc partenerii este unul foarte important, fiind răspunzător de bunul mers al unei relaţii. Astfel, ar exista o compatibilitate scăzută între un pensionar şi o asistentă medicală, dar şi între o studentă şi un artist. „Când vine vobna despre cine cu cine vorbeşte, cei mai mulţi oameni caută să discute cu persoane care fac lucruri diferite faţă de ei înşişi", explică autorii studiului. 

Opuşii se atrag

De asemenea, Mira Kirshen-baum, scriitoare cunoscută din SUA şi autoare a volumului „Este el Bărbatul Perfect? Tot ce trebuie să ştii înainte de a intra într-o relaţie", susţine că „atracţia nu are nimic de-a face cu asemănările dintre profesiile practicate de partenerii de cuplu. O femeie poate fi cu atât mai atrasă de un bărbat cu cât acesta este diferit decât s-ar aştepta cineva, mai ales ea".
„Cea mai frumoasă şi mai surprinzătoare relaţie a mea a fost cu un inginer. L-am cunoscut într-un club, nu mă aşteptam să aibă atât de multe lucruri interesante de spus.

Serile noastre erau foarte plăcute, aveam multe de vorbit, mai ales că domeniile în care activam erau diferite, iar eu găseam fascinant procesul de ridicare al unui pod, în timp ce el era mirat de cât de satisfăcător şi plin de recompense este lucrul alături de copii. Din păcate, ne-am despărţit când el a primit un contract în străinătate, iar distanţa şi-a spus cuvântul", a povestit Elena Mihăilă (30 de ani), educatoare în Bucureşti.   

Psihologii sunt de părere că, dincolo de compatibilitatea între discuţiile de weekend sau de zi cu zi, există şi alte rigori atunci când în alegerea partenerului cariera are un cuvânt de spus. „Femeile caută în special bărbaţi care să le ofere un confort material, dar şi sufletesc. Profesiile care oferă o stabilitate financiară, dar şi prestigiu sunt preferate, fie şi inconştient. Nu degeaba pe vremuri toate mamele doreau să-şi mărite fetele cu doctori, ingineri, funcţionari înalţi, magistraţi", a explicat Alina Amarandei. 

Meserii greu de acceptat

Dincolo de aceste aspecte, demne de luat în considerare atunci când o relaţie avansează sunt avantajele, dar mai ales dezavantajele profesiei celuilalt.
„La începutul relaţiei noastre, soţul meu era încă student la Medicină. Nu mi-am dat seama atunci ce înseamnă, eu fiind studentă la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport. Când au început gărzile, urgenţele, lipsitul de acasă cu zilele şi stresul acumulat, relaţia noastră a luat-o razna. Eu, între timp profesoară, mă plictiseam aşteptându-l, de întemeiat o familie nici nu se putea pune problema, având în vedere programul lui. Când am ajuns în pragul divorţului, am găsit şi soluţia: el a renunţat la spital şi s-a angajat la o clinică privată, iar eu am găsit o colaborare cu câteva săli de fitness", a povestit Ionela Grigoraş (38 de ani), din Iaşi.

Un alt lucru pe care mulţi parteneri îl iau în considerare la celălalt este salariul primit. Dincolo de suma propriu-zisă, unii nu pot accepta modul în care sunt făcuţi aceşti bani.

„Striptease-ul, video chat-ul sunt opţiuni care, deşi bănoase, nu sunt acceptate de majoritatea bărbaţilor. De asemenea, pentru unele persoane mai umile, mai altruiste, politicienii, brokerii, investitorii, sportivii profesionişti sunt parteneri mai puţin doriţi. În plus, aceştia din urmă au şi reputaţia de a fi afemeiaţi sau amatori de băuturi alcoolice, lucru care, pentru o femeie, reprezintă un risc într-o eventuală căsnicie", a mai precizat Amarandei.

75% din femei au declarat că nu s-ar căsători cu un bărbat şomer, arată un studiu YourTango şi ForbesWoman.

Risc crescut de divorţ

Potrivit unui studiu efectuat de Universitatea Radford, dansatorii şi coreografii au cea mai mare rată de divorţ dintre toate profesiile (43%). Alte meserii expuse sunt barmanii, şi maseurii (38%), dar şi profesorii de matematică (20%). La polul opus se află preoţii, dar şi inginerii care activează în domeniul nuclear.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite