Spionul rus din iPhone

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un program creat de o firmă din Rusia poate colecta toate datele utilizatorilor de gadgeturi Apple de pe serviciul de stocare iCloud.

O firmă de IT din Rusia a prezentat un program controversat. „Phone Password Breaker" poate accesa datele utilizatorilor de iPhone şi iPad de pe iCloud, serviciul online de stocare a datelor oferit de Apple. Acest lucru se poate întâmpla fără unelte complicate folosite de hackeri, ci doar cu adresa de e-mail şi parola utilizatorului.

„Phone Password Breaker" se conectează la telefon prin intermediul reţelei de internet Wi-Fi prin care acesta trimite datele către serverele Apple. Realizatorii softului susţin că scopul lor este de-a veni în sprijinul autorităţilor care luptă împotriva infractorilor. „Cu un cont Apple valid, investigatorii vor putea să obţină datele stocate pe iCloud şi să acceseze toate informaţiile în timp real, chiar dacă telefonul este în mâinile suspectului", a declarat şeful de la ElcomSoft, Vladimir Katalov. De asemenea, el a adăugat că datele de pe cei 5 GB de stocare pot fi obţinute relativ rapid şi într-o formă necriptată, spre deosebire de alte programe de „hacking".

Ce date sunt pe „norul" online? Apple stochează pe serverele sale conturile de pe reţelele sociale, lista de apeluri, mesajele text, calendarul, programările, contactele din agendă şi istoria de navigare a browserului de internet. Practic, orice acţiune poate fi monitorizată. 

Doar pentru agenţii guvernamentale

Firma din Rusia a ţinut totuşi să-i avertizeze pe cei care s-ar gândi să acceseze datele cu rea intenţie, că softul nu acţionează prin magie. Astfel, reprezentanţii ElcomSoft spun că investigatorii ar trebui să obţină numele de utilizator şi parola prin metode legale, iar apoi vor folosi programul pentru a accesa bazele de date în timp real.

Cu toate acestea, parolele pot fi obţinute de pe copiile de siguranţă (backup) offline produse de către programul iTunes. Softurile care permit acest lucru  pot accesa parolele unui utilizator în doar 20 de minute, scrie „The Register".

Cunoscut până acum drept un sistem stabil şi protejat în faţa încercărilor de a fi „spart", sistemul de operare iOS de la Apple a fost învins anul trecut de aceeaşi firmă din Rusia. Ei au reuşit să decripteze schema de securitate a datelor de pe iPhone 4. Cu toate acestea, ElcomSoft a anunţat că acest soft nu va fi disponibil utilizatorilor obişnuiţi, ci doar agenţiilor guvernamentale.

"Cu un cont Apple valid, investigatorii vor putea să acceseze toate informaţiile, chiar dacă telefonul este în mâinile suspectului.''
Vladimir Katalov CEO ElcomSoft

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite