Singuri de Sărbători

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Celibatarii sunt demoralizaţi de prietenii  care sunt implicaţi într-o relaţie
Celibatarii sunt demoralizaţi de prietenii care sunt implicaţi într-o relaţie

Perioada Sărbătorilor de iarnă înseamnă pentru cei mai mulţi seri liniştite în mijlocul celor dragi. Celibatarii se luptă însă cu sentimentul singurătăţii, care de multe ori îi copleşeşte.

Aproape paradoxal, perioada Sărbătorilor de iarnă nu înseamnă doar bucurie, ci şi un număr tot mai mare de persoane care intră în stări depresive sau chiar încearcă, uneori şi reuşesc, să-şi ia viaţa.

Motivul: nimeni nu-şi doreşte să fie singur în această perioadă a anului pentru că simte că nu se integrează „în peisaj". Este luna bucuriei şi a cadourilor, dar cum să fii fericit când nu ai cu cine să faci planuri sau cu cine să-ţi împărtăşeşti bucuria. Acasă, în familie, eşti privit ciudat pentru că nu ai pe nimeni. Prietenii tăi sunt toţi cuplaţi, motiv pentru care nu poţi merge în vacanţă cu ei, ai fi în plus.

Crăciun cu fostul

O situaţie chiar mai incomodă în această perioadă este cea a persoanelor care s-au despărţit, dar au copii, fapt ce-i obligă să petreacă Crăciunul cu fostul partener. Terapeutul american Jane Greer oferă câteva sfaturi pentru ca Sărbătorile să treacă mai uşor în această situaţie.

„Trebuie să-ţi organizezi timpul, să-ţi construieşti un plan în care să spui cum crezi tu că ar fi mai bine să vă programaţi vacanţa de iarnă, dar îi poţi sugera şi alte opţiuni. Este bine să dai dovadă de flexiblitate pentru a nu-i oferi ocazia de a opune rezistenţă", explică aceasta. De exemplu, puteţi face împreună lista cadourilor pentru Crăciun, stabilind cine şi ce cumpără.

De asemenea, există cupluri care reuşesc să treacă peste nemulţumirile pe care le-au avut şi să petreacă împreună, de dragul copiilor. „Această variantă poate avea succes doar în cazul în care partenerii şi-au rezolvat diferenţele, pentru a evita situaţii neplăcute cu certuri sau supărări, mai ales de Sărbători", explică psihologul. Pe de altă parte, copiii trebuie să perceapă Crăciunul ca fiind o sărbătoare a familiei şi a bucuriei. „Este foarte important pentru cei mici să înţeleagă că părinţii lor se respectă, indiferent de problemele existente şi că pot petrece împreună aceste momente pline de magie", adaugă Jane Greer.

Deşi întâmpinăm numeroase probleme în relaţia de cuplu, avem tendinţa de a amâna momentul despărţirii, mai ales în preajma Sărbătorilor de iarnă. „Unii speră că această perioadă plină de bucurie îi poate ajuta să rezolve anumite conflicte, alţii nu vor să supere familia cu subiectul despărţirii lor şi preferă să evite situaţia", explică Diana Vasile, psiholog.

Teamă de singurătate

Print-o experienţă similară trece şi Smaranda (29 de ani), din Bucureşti, o tânără care, cu toate că a ajuns la concluzia că cel mai bun lucru pentru ea şi pentru partenerul său este despărţirea, nu reuşeşte să ia o decizie finală de frică să nu rămână singură de Sărbători. Din păcate, spune tânăra, nu este atât de uşor să pui în practică tot ceea ce gândeşti, mai ales acum, când îţi petreci vacanţa alături de familie, în jurul bradului.

„Nu vreau să mă amăgesc, dar îmi este greu să renunţ tocmai acum, când peste tot vezi numai oameni fericiţi care se bucură de fiecare luminiţă aprinsă, de fiecare fulg de zăpadă şi n-aş vrea ca acest Crăciun să fie unul trist în care să tânjesc după dragostea demult apusă", adaugă Smaranda.

Specialiştii arată că pericolul aceastei perioade a anului poate da naştere unor speranţe false în cazul unei relaţii care are multe probleme. „Ne este teamă de singurătate, de ce spun rudele şi sperăm ca magia sărbătorilor să salveze o relaţie care scârţâie", spun psihologii. Pe de altă parte, este cu atât mai dificil să fii implicat într-o relaţie de faţadă doar de dragul Sărbătorilor, pentru că, odată cu sfârşitul sezonului, se destramă magia şi ajungi exact de unde ai plecat. Astfel, cu cât se amână momentul despărţirii găsind diverse scuze, cu atât se prelungeşte agonia.

„Nu există un moment bun pentru a te despărţi, pentru că este oricum o situaţie neplăcută, iar perioada sărbătorilor nu va rezolva conflicte, ci poate doar să le mascheze", explică psihologul Diana Vasile.

"Unii speră că această perioadă plină de bucurie îi va ajuta să rezolve anumite conflicte, alţii nu vor să supere familia cu subiectul despărţirii lor şi preferă să evite situaţia."
Diana Vasile
psiholog

Avantajul: faci ce vrei

Totuşi, deşi uneori este greu să vezi avantaje în a fi singur de Sărbători, acestea există. „Nu mai trebuie să faci niciun fel de compromis pentru a-ţi mulţumi partenerul sau familia acestuia, îţi poţi face propriul program în funcţie de preferinţele tale", explică psihologul american Margaret Paul, citată de „Huffington Post". Acesta este şi cazul Alexandrei (26 de ani), din Iaşi, căreia i s-au „dat papucii" anul trecut, cu două săptămâni înainte de Crăciun. Ea a încercat să privească partea plină a paharului şi a hotărât să plece împreună cu cea mai bună prietenă în excursia pe care o programase cu fostul iubit de Sărbători. „A fost cea mai frumoasă vacanţă de iarnă pe care am avut-o vreodată, iar pentru anul acesta mi-am propus să merg la Praga", spune Alexandra. Specialiştii susţin că o astfel de atitudine este cea potrivită şi mai eficientă. „Nu trebuie să disperi şi să te concentrezi pe suferinţele interioare sau pe autoanaliză, ci să găseşti soluţii să te bucuri de ceea ce ai", explică psihologul Diana Vasile. Ea mai spune că nu trebuie să avem temeri şi să vedem doar ceea ce ne lipseşte sau ce ne-ar lipsi în cazul unei despărţiri. „Soluţia este să ne bucurăm de ceea ce există, de această sărbătoare a vieţii şi să nu ne mai concentrăm asupra lipsurilor", concluzionează specialistul.

Cum să eviţi întrebările incomode

De Sărbători, părinţii reuşesc să creeze un mediu „perfect" pentru a pune cele mai incomode întrebări, mai ales dacă eşti încă în căutarea unui partener. Răspunsurile tale trebuie să fie foarte diplomate, la obiect, astfel încât să nu creezi motiv de discuţie în jurul tău. Trebuie să te gândeşti că nu o fac din răutate, ci pur şi simplu pentru că te iubesc şi se îngrijorează pentru tine. Psihologii au întocmit o listă a celor mai incomode întrebări şi răspunsurile potrivite pentru a avea un Crăciun cât mai liniştit.

Când ai de gând să te căsătoreşti?

Subiectul poate fi foarte simplu evitat spunând că este un pas foarte important pentru tine, o decizie de care vrei să fi sigur(ă) şi o promisiune care îţi doreşti să ţină o viaţă. În cazul în care eşti implicat(ă) de puţin timp într-o relaţie, poţi să spui că este destul de devreme să te gândeşti la acest subiect, că vrei să petreci mai mult timp cu partenerul pentru a-l cunoaşte mai bine.

Când ne dăruieşti un nepoţel?

Dacă nu eşti pregătit(ă) să ai un copil, fii cât mai sincer(ă) faţă de ai tăi pentru a nu le face iluzii deşarte şi să spui că ai nevoie de mai mult timp de gândire sau că pur şi simplu nu toate cuplurile trebuie să procreeze. Mai mult decât atât, trebuie să iei în considerare şi aspectul financiar şi faptul că există un timp pentru toate, iar la momentul actual îţi doreşti să te bucuri de viaţa în doi.

Când te hotărăşti să ai o meserie normală?

Încearcă să le dai cât mai multe detalii cu privire la locul de muncă. Împărtăşeşte-le planurile tale de viitor, dacă ai de gând să-ţi schimbi jobul, dacă vei fi promovat. Adu argumente solide ca, de exemplu, faptul că în vremurile noastre oferta angajatorilor este destul de restrânsă, că este bine că ai unde lucra şi că oricum este mult mai uşor să cauţi să-ţi schimbi locul de muncă dacă eşti deja angajat.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite