„Sindromul prinţesei“ strică fetele de mici

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aparent inofensivă, costumarea fetiţelor în prinţese le alterează acestora percepţia despre realitate
Aparent inofensivă, costumarea fetiţelor în prinţese le alterează acestora percepţia despre realitate

Poveştile cu prinţese le învaţă pe fetiţe că pot obţine tot ce-şi doresc dacă-şi folosesc frumuseţea şi dacă au suficienţi bani.

Nu doar televiziunea, ziarele sau media online sunt de vină pentru superficialitatea copiilor, susţine psihologul american Jennifer L. Hardstein, ci şi poveştile cu prinţese şi feţi-frumoşi pot influenţa negativ evoluţia fetiţelor. Astfel, eroinele atât de îndrăgite, promovate în poveştile clasice, le învaţă pe micuţe să-şi folosească aspectul fizic pentru a obţine avantaje materiale, arată specialistul în cartea sa „Reabilitarea Prinţesei: Un ghid pentru a creşte fetiţe puternice şi independente, care-şi pot crea propria lor poveste cu final fericit".

Psihologul american susţine că, începând cu vârsta de 2 ani, momentul în care încep să se costumeze în eroinele de poveste, fetiţele îşi însuşesc idei nerealiste care le pot afecta stima de sine atunci când vor creşte. Acest fenomen este denumit „sindromul prinţesei". De pildă, Hardstein arată cum Frumoasa din Pădurea Adormită şi Cenuşăreasa promovează concepţia că dacă o fată este suficient de frumoasă şi are haine drăguţe sau pantofi la modă, atunci va găsi cu uşurinţă o dragoste perfectă, dar şi popularite.

Adolescentele din filme au o influenţă negativă

Mesajele de acest fel au un impact puternic asupra încrederii în sine şi va face mult mai dificil pentru copii să înţeleagă pe măsură ce cresc că generozitatea, inteligenţa şi pasiunea sunt valori mult mai importante. „Fetiţele învaţă din poveşti şi din desene animate că valoarea lor este dată de felul în care arată şi de lucrurile pe care le posedă, ceea ce este o concepţie superficială asupra vieţii", a mai precizat psihologul american într-o emisiune de pe canalul CBS.

La fel de dăunătoare pentru evoluţia micuţelor sunt şi adolescentele-model din show-urile de modă şi chiar păpuşile Barbie. Acestea sunt machiate puternic şi poartă îmbrăcăminte specifică adulţilor, influenţând negativ percepţia fetiţelor despre valorile morale. Potrivit lui Hardstein, ghidul său îi va învăţa pe părinţii cu fetiţe care ar putea dezvolta „sindromul prinţesei" cum să le înveţe pe acestea să fie independente şi puternice de la o vârstă fragedă. „Cartea vorbeşte despre echilibru, încredere, autonomie care vor face din orice fetiţă un copil vibrant şi stăpân pe sine", a mai precizat autorul american.

"Fetiţele învaţă din poveşti şi din desene animate că valoarea lor este dată de felul în care arată şi de lucrurile pe care le posedă, ceea ce este o concepţie superficială asupra vieţii."
Jennifer L. Hardstein
psiholog

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite