Sexsomnia, boala sexului în somn

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sexomnia afectează într-o măsură mai mare bărbaţii
Sexomnia afectează într-o măsură mai mare bărbaţii

Actul sexual se poate consuma şi în timp ce unul dintre parteneri este adâncit în somn. Medicii susţin că sexomnia este din ce în ce mai des întâlnită. De la o simplă mângâiere pe picior la atingeri tandre care se concretizează cu un act sexual în timpul somnului. Acestea sunt „feţele" sub care se pot regăsi simptomele unei persoane care suferă de sexsomnie. Această afecţiune nu poate fi controlată de bolnav şi apare, de

„În această perioadă, cortexul - partea din creier responsabilă de gândire, planificare şi conştientizare - se opreşte. Dar trunchiul cerebral, responsabil de nevoile de bază, cum ar fi mâncarea sau sexul, este încă activ şi are grijă ca aceste lucruri să se întâmple", explică fenomenul Matthew Walker, profesor de neurologie la National Hospital for Neurology and Neurosurgery din Londra (Marea Britanie), citat de „The Daily Mail". Specialiştii avertizează că bărbaţii sunt mai afectaţi decât femeile.

Amnezie şi inconştienţă

În mod normal, o activitate sexuală mai intensă nu ar trebui să supere pe nimeni, însă atunci când partenerul este inconştient poate deveni frustrant. „Totul începe cu o uşoară mângâiere pe picior şi, în termen de secunde, mâinile lui sunt peste tot corpul meu. Geme şi vrea să facem sex. Mă uit la el şi văd că doarme şi încerc să-l împing înspre cealaltă parte a patului", îşi povesteşte groaza pe care o trăieşte de trei ori pe noapte Anita Sayer (29 de ani) alături de soţul ei, Dan (24 de ani), care suferă de sexsomnie. Specialiştii explică faptul că acest comportament nu este intenţionat şi că bolnavul nu-şi va aminti nimic din tot ce se întâmplă, creierul lui fiind aproape amnezic. Cercetătorii britanici au ajuns la concluzia că semnele care trădează această boală pot fi depistate relativ uşor de partener, iar unele cauze pot fi eliminate fără prea mari eforturi.

De cele mai multe ori, boala se manifestă atunci când persoana afectată împarte patul cu „victima" pe care nu trebuie s-o mai vâneze în altă parte. Aceste accese pot fi mai dese în perioade stresante sau dacă persoana respectivă a consumat alcool şi droguri.

De asemenea, suferinzii nu sunt la prima abatere, adică au mai avut comportamente nepotrivite în somn: au mers, au vorbit sau au mâncat. Pentru a evita aceste probleme, medicii recomandă să aveţi o bună igienă a somnului. În acest sens, trebuie să vă asiguraţi ca în camera în care dormiţi să nu fie zgomot şi nici lumină, să nu beţi cafea după ora 16.00, să nu consumaţi alcool înainte de culcare şi să dormiţi suficient. De asemenea, terapia şi antidepresivele pot da şi ele o mână de ajutor.

Scuză pentru violatori

Această afecţiune este folosită de avocaţi pentru a-şi apăra clienţii acuzaţi de agresiune sexuală. Dacă se dovedeşte că totul s-a întâmplat în somn, inculpatul este socotit nevinovat. Specialiştii susţin că acest tip de comportament nu poate fi falsificat uşor.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite