Sejururi „fierbinţi“ la preţuri cuminţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
calatorie
calatorie

Early booking-ul a devenit o modă printre românii care îşi rezervă şi cu şase luni înainte vacanţele, profitând de reducerile de până la 40% puse la dispoziţie de către hotelieri şi de agenţiile de turism.

Moda rezervărilor timpurii a început să prindă şi în România, mai ales că agenţiile de turism oferă reduceri substanţiale pentru anumite sejururi. La sfârşitul acestei săptămâni, odată cu finalul lunii martie, se va încheia şi prima etapă a sezonului de „early booking" pentru vară, care a constat în vacanţe în medie cu până la 20-25% mai ieftine.

Cei care nu au apucat însă să-şi facă rezervările pentru concediu mai au timp până în luna mai, reducerea fiind însă de aproximativ 10%.

Tendinţele românilor de a-şi face planuri din timp s-au văzut şi la Târgul de Turism organizat în Capitală în urmă cu două săptămâni. Astfel, potrivit Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc, timp de trei zile s-au achiziţionat pachete turistice în valoare de circa 10 milioane de euro.

„Cele mai căutate destinaţii sunt Grecia, Cipru, Malta, Tunisia, pentru Sărbătorile de Paşte, iar pentru vară, Turcia este prima în preferinţele românilor", a declarat Corina Martin, preşedinta Asociaţiei Naţionale a Agenţiilor de Turism.

120 de euro pentru un sejur complet

Unul dintre cei care au profitat de reducerile din cadrul programului de înscrieri timpurii este Răzvan Petrescu (34 de ani) din Bucureşti.De câţiva ani, el este adeptul acestui fel de a-ţi face planuri pentru vacanţă. Pentru el, locul perfect şi ieftin de sejur este Grecia. Anii trecuţi, el a ales Thassos şi Halkidiki, iar preţul excursiei nu a trecut de 200 de euro. Deşi călătoria s-a desfăşurat cu autocarul, Răzvan spune că distanţa mică dintre România şi Grecia face drumul mai uşor.

Anul acesta, el a ales Insula Zakynthos, mai ales că nu-şi putea permite altceva din cauza ratelor la bănci. „Am văzut pe site-ul unei agenţii de turism o ofertă extrem de avantajoasă, am aşteptat să-mi iau salariul şi apoi m-am dus direct acolo. Ştiam că, dacă reuşesc să rezerv până pe 15 martie, am o reducere «ireală» de 40%", explică bucureşteanul. În total, pentru un bilet de şapte zile la o vilă de două stele, Răzvan a plătit 120 de euro.

Astfel de sejururi au avantaje şi dezavantaje. Pentru bucureştean, dezavantajul l-ar putea reprezenta lipsa meselor, dar, după cum spune şi el, la pensiune mâncărurile sunt proaste. „Prefer tavernele, unde mâncarea este delicioasă. O masă completă, cu fructe de mare şi bere, costă în jur de 10 euro", spune bărbatul.

Alte costuri suplimentare pentru Grecia ar fi vizitele pe insulele din zonă, lucru obligatoriu pentru o astfel de vacanţă. Potrivit bucureşteanului, o croazieră în care trebuie văzută Plaja Navagio, Peşterile Albastre şi ţestoasele caretta-caretta costă aproximativ 18 euro dus-întors.

Şi hotelierii, şi turiştii sunt mulţumiţi

Potrivit consultantului în turism Traian Bădulescu, românii preferă însă în continuare ofertele din ţară. „Vorbim de aproximativ 4 milioane de turişti pentru destinaţiile locale, aici intrând şi cei care pleacă doar un weekend. Pentru extern există cam 1 - 1,5 milioane de turişti", explică acesta.

De asemenea, anul acesta se vede o creştere constantă a cererii, după un 2009 şi un 2010 foarte slabi din punct de vedere al vânzărilor. „Ca bugete, românii rămân totuşi precauţi, cheltuind mai puţin în vacanţe. Cu toate acestea, la nivel cantitativ, cererea este într-o uşoară creştere", susţine Bădulescu.

Consultantul consideră că nu există diferenţe de calitate între ofertele clasice şi cele early booking, acestea din urmă reprezentând un avantaj atât pentru turist, cât şi pentru hotelieri.

„Aceştia din urmă au avantajul de a încasa mai devreme. Oferă discounturi şi pentru că au posibilitatea de a rula bani de pe acum. Early booking-ul înseamnă un ajutor din partea turistului, iar firmele au ocazia să facă investiţii. Ele nu pierd bani, deoarece locurile acestea sunt limitate şi asigură bani lichizi", spune Bădulescu.

Destinaţiile preferate ale românilor rămân aceleaşi ca şi în anii trecuţi, diferenţiindu-se în funcţie de aşteptările turiştilor. Traian Bădulescu menţionează că, pentru cei cu buget mic, există destinaţiile clasice: litoralul bulgăresc (Albena, Nisipurile de Aur, Sunny Beach), iar pentru Grecia există Halkidiki şi Paralia Katerini. Pentru cei cu buget mediu, Croaţia, Muntenegru, Grecia, Malta, Cipru sau Spania rămân opţiuni potrivite.

Preţuri similare cu 2011

Pentru cei care au un buget de la mediu în sus rămâne opţiunea Antalya din Turcia, unde se preferă sejururile ultra all inclusive. Astfel, acestea sunt motivate de faptul că resorturile sunt de cea mai înaltă calitate, dar în afara lor nu sunt prea multe opţiuni de activităţi. „Poţi să vizitezi Antalya, dar ea se află la câteva zeci de kilometri", spune specialistul.

În staţiunile de pe litoralul românesc, preţurile au rămas la acelaşi nivel faţă de anii trecuţi. „S-a mai ieşit din criză, nu mai putem vorbi de scăderi, iar în unele oraşe din Europa de Vest, preţurile au crescut. Singura destinaţie unde preţurile au scăzut este Grecia. Un studiu «Trip Advisor» a arătat că, din cauza recesiunii economice, tarifele s-au redus în medie cu 5-15%", menţionează Traian Bădulescu.

"Pentru destinaţiile din ţară există 4 milioane de turişti, iar pe extern, 1,5 milioane."

Traian Bădulescu consultant în turism

Oferte de la 360 de euro

Cine vrea să rezerve acum o vacanţă în vârf de sezon, de pildă în perioada 15 - 22 august, plăteşte cu câteva zeci sau chiar sute de euro mai puţin decât dacă ar face-o în luna iunie. Iată câteva preţuri:

România (preţ pentru două persoane)

- 2 stele - 407 - 500 de euro

- 3 stele - 455 - 678 de euro

- 4 stele - 365 - 730 de euro

Albena - Bulgaria (preţ pentru două persoane)

- 3 stele - 550 de euro

- 4 stele - 680 - 1.100 de euro (10 - 20% discount)

Halkidiki - Grecia (preţ pentru două persoane)

- 4 stele - 570 - 1.050 de euro

- 5 stele - 850 - 940 de euro

Antalya - Turcia (preţ pentru o persoană)

- 5 stele - 635 - 1.200 de euro

Spania  (preţ pentru o singură persoană)

- 3 stele  (Costa Brava) - de la 374 de euro

- 4 stele (Costa Brava) - de la 445 de euro

- 5 stele (Mallorca) - de la 1.145 de euro

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite