Şeful de coşmar, toxic pentru cuplu

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Relaţia de cuplu are de suferit atunci când unul dintre parteneri este terorizat de şef
Relaţia de cuplu are de suferit atunci când unul dintre parteneri este terorizat de şef

După o zi grea la serviciu, cei mai mulţi oameni duc cu ei acasă sentimentele de iritare şi frustrare, „răzbunându-se“ pe partenerul de viaţă.

O cercetare elaborată la Universitatea Baylor (SUA) arată că oamenii sunt predispuşi să-şi verse nervii şi resentimentele căpătate la locul de muncă pe partenerul de viaţă, scrie publicaţia „The Huffington Post". Situaţia se agravează atunci când persoana respectivă are un şef care o ceartă sau o umileşte constant.

„În cele mai multe cazuri, un abuz suferit la serviciu din partea unui manager intensifică tensiunea în relaţia de cuplu. Angajatul este mai puţin motivat sau mai puţin capabil să se angreneze în interacţiuni pozitive cu partenerul sau cu membrii familiei", a declarat cercetătorul Merideth Ferguson, profesor de management şi antreprenoriat la Universitatea ­Baylor. 

Cercetătorii au mai descoperit că efectele nocive ale şefului de coşmar sunt invers proporţionale cu vechimea relaţiei de cuplu. Mai exact, cu cât anii de căsnicie sunt mai mulţi, cu atât influenţa şefului asupra familiei angajatului este mai mică. De asemenea, un mediu de lucru ostil poate avea un impact negativ asupra sănătăţii, mai avertizează oamenii de ştiinţă. Aceştia susţin că persoanele care muncesc într-o astfel de atmosferă au de două ori şi jumătate mai multe şanse să moară după 20 de ani de activitate în comparaţie cu angajaţii care se bucură de condiţii plăcute de lucru.

Concluzii confirmate

Studiul s-a bazat pe răspunsurile a 228 de persoane cu vârste în jurul a 35 de ani, căsătorite sau logodite în medie de 10 ani, care lucrează cu normă întreagă. Concluziile celor de la ­Baylor confirmă nişte cercetări mai vechi realizate la Universitatea Toronto (Canada) pe 1.800 de muncitori. Aproape jumătate din subiecţii intervievaţi au declarat că duc acasă problemele de la serviciu şi că, făcând asta, şi-au pus în pericol căsnicia. Efectul a fost mai pronunţat în cazul persoanelor cu putere de decizie la locul de muncă.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite