Sedentarismul poate fi explicat de gene

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea din Ontario (Canada) au descoperit gena care produce o enzimă ce transformă alimentele în energie. Descoperirea este importantă deoarece poate explica de ce unele persoane au calităţi atletice, iar unii duc o viaţă sedentară, scrie „The Daily Mail".

Astfel, enzima „AMP kinase" (AMPK) este produsă în organism, în interiorul muşchilor, în momentul când oamenii fac exerciţii fizice şi controlează transformarea substanţelor din alimente în energie. Experimentul, realizat pe şoareci, i-a împărţit pe aceştia în două grupuri. Şoarecii din al doilea grup au fost crescuţi fără cele două gene care produc AMPK. În momentul când au fost puşi să alerge în interiorul unei roţi, animalele care aveau genele producătoare de AMPK au putut să alerge un kilometru în doar 20 de minute. Şoarecii din al doilea grup, în schimb, au fost „extrem de intoleranţi la activitatea fizică" şi au alergat doar 40 de metri.

Coordonatorul cercetării, doctorul Gregory Steinberg, a spus că „şoarecii arătau identic, dar în câteva secunde am putut să ne dăm seama care aveau genele potrivite şi care nu. Diferenţele în abilitatea de a alerga erau mari". Conform doctorului Steinberg, descoperirea ar putea duce la apariţia unor noi tratamente pentru cei care nu reuşesc să facă sport, cum ar fi obezii şi persoanele astmatice.

Deşi cercetarea pare a găsi o scuză pentru persoanele sănătoase şi sedentare, cercetătorii au spus că producţia enzimei AMPK poate fi stimulată prin exerciţii fizice.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite