Secretul nemuririi, descoperit cu ajutorul unor viermi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O echipă de cercetători britanici au descoperit, în urma unui studiu, că o specie de viermi platelminţi ar putea fi nemuritoare, datorită faptului că îşi menţine constantă dimensiunea telomerelor, o parte importantă a ADN-ului.

Aziz Aboobaker, coordonatorul studiului, este de părere că această descoperire oferă noi perspective asupra posibilităţilor prin care pot fi atenuate consecinţele îmbătrânirii în rândul oamenilor, fiind un prim pas spre extinderea longevităţii. „Datele colectate de noi satisfac una din predicţiile care stabilesc condiţiile necesare ca un animal să devină nemuritor. Următorul nostru ţel este de a înţelege mecanismele prin care viermele reuşeşte să facă acest lucru şi să înţelegem, totodată, care este procesul evolutiv care duce la crearea unui animal nemuritor", a spus Aziz.

Cercetătorii au studiat două tipuri de viermi plaţi - cei care se reproduc sexuat, ca oamenii, şi cei care se reproduc asexuat, prin diviziune.Amândouă tipurile de viermi se regenerează prin creşterea de ţesut nou, piele, intestine şi chiar a unui creier nou, operaţiune repetată la fiecare diviziune, informează descopera.ro. Diferenţa dintre cele două tipuri este că viermii cu reproducere asexuată regenerează în cadrul procesului de diviziune şi stocurile unei enzime esenţiale, ce le poate permite să devină nemuritori.

Biologii ştiu că unul dintre factorii-cheie asociaţi cu îmbătrânirea este lungimea telomerelor. Telomerele sunt elemente ale ADN-ului care se găsesc la capetele cromozomilor, protejându-i de leziuni. Telomere mai scurte sunt asociate cu îmbătrâniriea mai rapidă.

Dacă ţi-a plăcut ştirea, dă-ne LIKE pe Facebook AICI

Banner Adevărul Life
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite