„Sclavia“ BlackBerry

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Adicţia a căpătat porecla de „Crackberry“
Adicţia a căpătat porecla de „Crackberry“

Concepute ca telefoane pentru angajaţii conectaţi la munca lor, dispozitivele BlackBerry au devenit nelipsite din viaţa utilizatorilor. 75% din ei sunt atât de dependenţi încât nu se desprind de acestea nici la toaletă.

Nu e cel mai performant, nici cel mai dorit, dar este cel mai funcţional şi cel mai probabil să te facă dependent de tehnologie. Telefoanele inteligente produse de compania canadiană RIM (Research in Motion) nu traversează cea mai bună perioadă în privinţa vânzărilor, dar comunitatea utilizatorilor de BlackBerry rămâne destul de puternică.

Terminalele inteligente au fost popularizate mai ales de corporaţii care şi-au dotat angajaţii cu un BlackBerry pentru ca aceştia să aibă mereu acces la e-mailul de serviciu, dar şi la mesageria instant (BlackBerry Messenger - BBM) care facilitează discuţiile între utilizatorii de astfel de telefoane. Prin urmare, aceştia nu pot folosi scuzele „nu eram la calculator" sau „nu am avut acces la internet" în faţa şefilor.

De asemenea, sistemul creat de Research In Motion permite conectarea permanentă a telefonului cu întreaga bază de date a companiei şi cu acei colegi care au un asemenea aparat, prin intermediul unui server special, administrat de companie. Astfel, prin BlackBerry Enterprise Server, şeful ştie tot ce „fac" telefoanele din reţea.

Click pe foto pentru a vedea studiul făcut de cercetătorilor de la Universitatea Rutgers



Şeful Big Brother

Marian Bădescu (33 de ani) lucrează într-o companie multinaţională de cinci ani. În urmă cu patru ani, povesteşte bucureşteanul, toţi directorii de divizii au primit câte un BlackBerry, ca răsplată pentru eforturile depuse într-o perioadă de extindere a companiei. Oficial. „După doar câteva zile ne-am dat seama că era doar o metodă de a lucra aproape non-stop. Managerul general ne solicita tot felul de informaţii şi rapoarte la orice oră din zi şi din noapte, erai obligat să fii disponibil pentru că era telefonul de serviciu, iar pe BBM nu poţi trece pe invizibil. Eşti disponibil atât timp cât telefonul este deschis", spune tânărul.

Ana Giurca, consultant HR la Catalyst Solutions, este însă de părere că există doar două situaţii în care poate fi acceptată obligarea angajatului să-şi verifice şi să răspundă la e-mailuri în afara orelor de program: atunci când acest mod de lucru este agreat atât de şef, cât şi de oamenii lui şi atunci când compania trece printr-o perioadă mai tensionată, mai aglomerată, iar munca suplimentară devine necesară. „În rest, niciun angajator nu-şi poate obliga subordonaţii să-şi citească mesajele şi să şi răspundă la ele după serviciu", notează Ana Giurca.

Click pe foto pentru a vedea studiul făcut de cercetătorilor de la Universitatea Rutgers

Pentru unii angajaţi însă nu mai este nevoie ca verificarea e-mailului să fie trasată ca sarcină de serviciu. Fanii BlackBerry se abţin cu greu să nu butoneze tastele gadgetului lor preferat, indiferent de activitatea pe care o desfăşoară sau de locul unde se află, arată un studiu realizat de firma americană 11 Mark. Astfel, 83% din utilizatori îşi verifică întotdeauna e-mailul, chiar dacă sunt în vacanţă, 59% fac acelaşi lucru în pat, 37% la volan şi 12% chiar în biserică.

De asemenea, un număr foarte mare de posesori de BlackBerry nu se pot desprinde de aparat nici atunci când merg la toaletă, iar 75% din utilizatori au vorbit la telefon măcar o dată din baie.

Stresul, consecinţa dependenţei

Diana Oprea (32 de ani), din Bucureşti, recunoaşte că este dependentă de BlackBerry şi povesteşte ce probleme a întâmpinat într-un weekend, când a plecat la munte şi şi-a uitat gadgetul preferat acasă.

„A fost cumplit, mă simţeam complet izolată de lume. M-am stresat imediat - nu mai puteam răspunde la e-mailurile primite de la serviciu, nu mai eram la curent cu orice se întâmpla în companie, deşi ştiam că în weekend nu se putea întâmpla mare lucru. Am stat ca pe ace şi nu m-am liniştit decât când am ajuns acasă şi mi-am putut verifica telefonul".

Povestea Dianei confirmă temerile exprimate recent de cercetătorul Tye Rattenbury, de la Universitatea Berkley (SUA). „Prin posibilitatea de acces rapid la conţinut interesant, producătorul BlackBerry face, pe de-o parte, un dispozitiv mai util. Dar, pe de altă parte, dependenţa pe care o creează afectează din ce în ce mai mult timpul liber al utilizatorului", a spus Tye Rattenbury. De asemenea, mai spun psihologii, atât conexiunea permanentă în special cu locul de muncă, dar şi teama de a pierde această conexiune ridică nivelul de stres la cote alarmante. Acest lucru s-a putut observa şi la sfârşitul anului trecut, când unul dintre serverele RIM a picat, iar milioane de utilizatori nu s-au putut conecta la internet.

Celebrităţi dependente

Dependenţa de BlackBerry a preşedintelui SUA, Barack Obama, a ieşit la iveală în timpul campaniei electorale din 2008. Obama a refuzat să renunţe la gadget în ciuda eventualelor probleme de securitate. Alte vedete dependente sunt Paris Hilton, Brad Pitt, Usher sau Lindsay Lohan.

66% din utilizatorii de smart-phone-uri suferă de „nomofobie", adică teama de a rămâne fără telefon, arată un studiu efectuat în Marea Britanie.

Sindromul „CrackBerry"

Adicţia a căpătat porecla de „Crackberry" -  un joc de cuvinte care asociază numele aparatului cu termenul argotic pentru droguri, „crack". Subiectul a intrat în atenţia cercetătorilor de la Universitatea Rutgers (SUA) care au identificat trei cauze ale dependenţei.

1. BlackBerry Messenger - mesageria instantă de la BlackBerry este standard şi funcţionează atunci când ceilalţi utilizatori din listă sunt şi ei disponibili. Practic, întotdeauna.

2. Pe lângă caracteristicile terminalului, utilizatorii s-au obişnuit atât de mult cu ritmul „de lucru" al telefonului încât îşi verifica e-mailul cel mult la zece minute.

3. BlackBerry este un simbol al statutului. Chiar dacă ceilalţi pasionaţi de telefoane îi văd pe aceştia ca pe nişte sclavi, oamenii de afaceri se mândresc cu el. Există chiar şi un grup pe Facebook numit „I have a BlackBerry, I'm out of your league" (Am un BlackBerry, aşa că sunt mult peste tine).

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite