Scandalul „Silicongate“ ia amploare

0
Publicat:
Ultima actualizare:

După spaima provocată de implanturile mamare cu silicon industrial, a apărut o nouă ameninţare: injecţiile antirid cu substanţe toxice.

La nici o lună de la scandalul iscat de firma franţuzească Poly ImplantsProthesis, care a produs şi vândut implanturi mamare din silicon industrial, punând în pericol vieţile a zeci de mii de femei, un altul este pe cale să izbucnească în industria chirurgiei estetice din Marea Britanie.

Pacienţii care folosesc injecţii antirid sunt în pericol, avertizează experţii. Sally Taber, directorul Serviciului Independent de Consultanţă în Probleme de Sănătate, susţine că, din cauza unui viciu de lege, pe piaţa britanică au ajuns să fie disponibile 160 de substanţe injectabile de umplere a ridurilor (fillere). În comparaţie, în SUA există numai şase astfel de substanţe aprobate de instituţiile guvernamentale de profil, clasificate şi vândute ca medicamente, ceea ce înseamnă că astfel de injecţii se fac numai de către personalul medical autorizat.

Marea problemă în Marea Britanie, atrage atenţia Sally Taber, este că oricine poate cumpăra şi folosi injecţiile antirid. „Substanţele pot fi achiziţionate online, iar pacienţii şi le pot administra singuri. Fillerele trebuie analizate şi sortate cu atenţie pentru a preîntâmpina un dezastru similar cu cel provocat de implanturile mamare de la Poly Implants Prothesis. Dacă nu facem asta în curând, ne vom trezi pe piaţă cu fillere fabricate în China", a declarat Sally Taber pentru „The Times".

Sute de victime

Îngrijorarea directorului Serviciului Independent de Consultanţă în Probleme de Sănătate referitoare la injecţiile antirid neconforme şi disponibile oricui este împărtăşită şi de Fazel Fatah, preşedintele Asociaţiei Britanice a Chirurgilor Plastici.

„Este o practică larg răspândită, o industrie de multe miliarde de euro şi, în acelaşi timp, un domeniu total nereglementat", a spus Fatah. Specialistul susţine că substanţele trebuie clasificate ca medicamente, iar legislaţia înăsprită, astfel încât numai chirurgii calificaţi să poată efectua astfel de operaţii. „Unele dintre fillere au efect permanent, iar dacă pacientul va întâmpina complicaţii, acestea vor fi pe viaţă. Deja sunt sute de femei care au probleme", a avertizatFazel Fatah. 

Siliconul care ucide

Scandalul fillerelor neautorizate vine la scurt timp după ce zeci de mii de femei din Franţa, Marea Britanie şi Spania au avut de suferit după ce şi-au făcut implanturi mamare cu silicon produs de firma Poly Implant Prostheses.

Potrivit „The Guardian", compania din sudul Franţei folosea silicon industrial, ideal la fabricarea calculatoarelor şi altor electronice, dar deosebit de nociv ca implant mamar. Carcasa protezei este predispusă la fisurare sau rupere, ceea ce determină în timp scurgerea substanţei în corp. Ieri, guvernul francez a anunţat că a demarat o anchetă administrativă în acest caz, iar ministrul Sănătăţii, Xavier Bertrand, a fost de acord cu formarea unei misiuni parlamentare privind „acest scandal care s-a extins la nivel mondial".

"Unele dintre fillere au efect permanent, iar dacă pacientul va întâmpina complicaţii, acestea vor fi pe viaţă. Deja sunt sute de femei care au probleme.''
Fazel Fatah preşedinte Asociaţia Britanică a Chirurgilor Plastici

Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite