Savanţii olandezi au creat în laborator o nouă formă de gripă aviară, care se transmite prin aer şi este mortală pentru om

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Virusul H5N1 a ucis milioane de păsări de la apariţia sa, în 1996, şi a infectat 600 de oameni
Virusul H5N1 a ucis milioane de păsări de la apariţia sa, în 1996, şi a infectat 600 de oameni

O formă mortală de gripă aviară, care ar putea infecta şi ucide milioane de oameni, a fost creată în laborator de oameni de ştiinţă europeni, scrie independent.co.uk.

Savanţii intenţionează să facă publice detaliile muncii lor, ceea ce îngrijorează Guvernul SUA, care consideră că teroriştii ar putea, astfel, căpăta cunoştinţele necesare pentru a crea o armă biologică distrugătoare. „Teama este că s-ar putea ajunge la o pandemie globală, caz în care costurile şi mortalitatea în rândul umanităţii vor fi incalculabile. Poate fi ceva mai rău decât orice ne putem imagina“, a declarat pentru „The Independent“ un consilier ştiinţific al Guvernului american, sub anonimat.
Pentru prima dată, oamenii de ştiinţă au reuşit să creeze o formă mutant a virusului H5N1, care se poate transmite uşor în aer, prin tuse şi strănut. Până acum se credea că H5N1 nu poate fi transmis decât prin contact fizic.
Savanţii olandezi au continuat controversatele cercetări şi au decoperit cât de uşor se poate obţine o mutaţie a virusului, una mult mai periculoasă. Ei susţin că vor folosi descoperirea pentru realizarea unor noi vaccinuri şi medicamente.
Însă criticii sunt de părere că oamenii de ştiinţă olandezi au pus lumea întreagă în pericol prin crearea acestei forme extrem de periculoase de gripă, care poate scăpa de sub control sau poate ajunge în mâinile teroriştilor.
Virusul H5N1 a ucis milioane de păsări de la apariţia sa, în 1996, dar a infectat doar 600 de oameni şi numai din rândul celor care au intrat în contact cu păsările bolnave.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite