STUDIU Memoria slabă poate fi un mecanism de apărare

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Creierul s-ar putea să fi ajuns la capătul posibilităţilor de memorare
Creierul s-ar putea să fi ajuns la capătul posibilităţilor de memorare

Un studiu al cercetătorilor britanici în psihologie sugerează faptul că mintea umană şi-a atins limita, iar creierele noastre nu ar putea să evolueze mai departe de starea pe care o au acum. Astfel, chiar medicamentele care ajută memoria nu ar acţiona pozitiv dacă memoria nu are deja probleme, reducând numărul amintirilor.

Studiul, publicat de către psihologul Thomas Hills de al Universitatea din Warwick (Marea Britanie) avertizează asupra faptului că există limite ale inteligenţei, iar creşterea artificială a acesteia ar putea cauza probleme. Conform psihologilor, corpul uman este o colecţie de compromisuri evoluţionare. Oamenii nu sunt mai înalţi deoarece inima pur şi simplu nu poate pompa sânge în tot organismul, dacă am fi lungi de 3 metri. De asemenea, creierul unui copil are o dimensiune limitată din cauza pelvisului mamei, care nu poate suporta un creier „gigant", iar o naştere ar fi plină de riscuri.

În plus, spun cercetătorii, medicamentele care ar îmbunătăţi memoria, ca Ritalin sau amfetaminele, sunt realizate pentru persoanele cu probleme şi care nu reuşesc să memoreze prea bine. La persoanele sănătoase s-a constatat chiar o reducere a capacităţii de memorare şi o lipsă de atenţie.

Memoria e o sabie cu două tăişuri

Cercetătorii sugerează că ne-am atins limita sau cel puţin nu ar trebui să încerc să trecem peste ea. „Memoria e o sabie cu două tăişuri. În cazurile de şoc post-traumatic o persoană nu poate să nu-şi amintească unele evenimentele, iar acest lucru este dureros. Dacă ceva rău se petrecere, iar memoria noastreă ar fi mai bună decât acum, nu vom mai putea uita şi nu ne vom putea relaxa", a spus Hills.

Astfel, o memorie mai slabă sau pur şi simplu limitată ar fi de fapt un mecanism de apărare al oamenilor împotriva evenimentelor traumatizante.

De asemenea, spun oamenii de ştiinţă, în populaţiile care au un coeficient de inteligenţă mai ridicat decât restul oamenilor s-au constatat anumite maladii congenitale. De exemplu, evreii Ashkenazi au un IQ mai mare, dar sunt predispuşi la boala Tay-Sachs, care afectează sistemul nervos.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite