STUDIU Pune-l să te ajute la treburile casnice! Va fi mai fericit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Bărbații doar par supărați că trebuie să participe la treburile casnice FOTO: SHUTTERSTOCK
Bărbații doar par supărați că trebuie să participe la treburile casnice FOTO: SHUTTERSTOCK

Cu cât bărbaţii fac mai multe treburi acasă, cu atât sunt mai mulţumiţi, arată un studiu citat de maxisciences.com.

Studiul menţionat, apărut în lucrarea „Gendered Lives", trece în revistă inegalităţile între bărbaţi şi femei în Europa. O concluzie este clară: femeile continuă să aibă de ales între carieră şi familie. Persistă, chiar în mod inconştient, tradiţia mamei casnice şi a bărbatului care asigură masa familiei cu un job bun. Astfel, de pildă în Marea Britanie, 40% dintre femeile care lucrează nu au normă întreagă, faţă de 10% dintre bărbaţi. Potrivit altor statistici, bărbaţii fac treburi casnice 2h24 pe zi, iar femeile, 3h52.

La sfârşitul lunii iunie, Universitatea Cambridge a realizat un studiu plecând de la lucrarea 'Gendered Lives', ocupându-se de satisfacţia bărbaţilor faţă de treburile casnice, cum ar fi gătitul, spălatul vaselor, cumpărăturile şi curăţenia, relatează Agerpres.

Cercetătorii se aşteptau ca tensiunile să crească şi nivelul de satisfacţie să scadă pe măsură ce timpul alocat treburilor casnice era mai mare. Ceea ce au constatat a fost însă invers: bărbaţii s-au declarat mai puţin stresaţi şi, prin urmare, mai mulţumiţi dacă îndeplineau astfel de sarcini.

Care ar putea fi motivul neaşteptatei satisfacţii?, s-au întrebat cercetătorii. Potrivit lor, ar fi vorba de conştiinţa împăcată, datorată evoluţiei obiceiurilor. Şi invers, bărbaţii s-ar simţi vinovaţi dacă s-ar uita la partenera lor de viaţă făcând toate treburile casnice. De altfel, femeile îndrăznesc tot mai mult să ceară un tratament echitabil în familie, iar bărbaţii care le ajută nu mai suportă crizele unei partenere furioase. Ca atare, ar exista mai puţine certuri, mai puţin stres şi mai multă linişte, mai arată Agerpres.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite