SMS-ul ne face mai sinceri

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oamenii sunt mai dispuşi să spună adevărul atunci când trimit un mesaj pe telefonul mobil, decât atunci când îşi înfruntă interlocutorul.

Deşi se credea că SMS-urile ne ajută atunci când vrem să ocolim adevărul, un studiu al sociologilor şi psihologilor de la Universitatea din Michigan (SUA) arată contrariul. Astfel, rezultatul unui sondaj efectuat în rândul utilizatorilor de iPhone a arătat că oamenii sunt mai sincer atunci când răspund printr-un mesaj text, decât atunci când sunt puşi faţă în faţă cu interlocutorul.

Răspunsuri clare şi detaliate

La fel de surprinzător, rezultatele cercetării au mai arătat că utilizatorii de telefoane mobile au tendinţa de a fi mai precişi în răspunsurile lor, evitând sintagme neclare sau insuficient detaliate.

Întrebările puse respondenţilor s-au referit la domenii diverse, de la frecvenţa efectuării de exerciţii fizice la cantitatea de băuturi alcoolice consumată în ultima lună. De asemenea, aceştia au oferit răspunsuri exacte la întrebările „câte filme aţi urmărit în ultima lună" şi „câte melodii aveţi stocate pe telefonul mobil", relatează publicaţia online „The Huffington Post". 

 „Este un rezultat surprinzător având în vedere faptul că mulţi credeau că trimiterea de SMS-uri va scădea posibilitatea de a dezvălui informaţii sensibile din cauza faptului că, odată scrise, aceste informaţii rămân vizibile şi înregistrate în mai multe medii", a declarat Fred Conrad, psiholog specialist în terapie cognitiv-comportamentală şi director al Programului de Metodologie a Studiilor de la Universitatea din Michigan.

600 de utilizatori de iPhone au răspuns la întrebările cercetătorilor americani, aceştia fiind răsplătiţi pentru efortul de a răspunde sondajului cu credite pe magazinul Apple - iTunes.

"Este un rezultat surprinzător având în vedere faptul că mulţi credeau că trimiterea de SMS-uri va scădea posibilitatea de a dezvălui informaţii sensibile."

Fred Conrad psiholog, SUA

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite