Ruşii nu ştiu nici unde, nici când se va prăbuşi sonda Phobos-Grunt

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Agenţia spaţială rusă Roskosmos şi-a retras toate predicţiile asupra locului şi momentului în care se vor prăbuşi fragmentele desprinse din Phobos-Grunt, cu doar câteva ore înainte ca sonda de 13,5 tone să-şi înceapă coborârea spre Terra, scrie „The Herald Sun“.

Roskosmos anunţase iniţial că Phobos-Grunt va cădea în Oceanul Indian, duminică, la ora 12.18 (ora României). Ulterior, agenţia spaţială rusă a revenit cu un nou comunicat, care arăta că sonda se va prăbuşi, cel mai probabil, între orele 16.36 (duminică, ora României) şi 00.24 (luni, ora României), în Oceanul Pacific, undeva în zona coastei de vest a statului Chile. Sâmbătă, însă, Roskosmos a revenit cu două update-uri, primul pomenind Oceanul Indian ca fiind locul prăbuşirii, iar celălalt, Oceanul Atlantic. „Echipa operativă monitorizează în permanenţă coborârea sondei Phobos-Grunt“, s-a mulţumit apoi să precizeze Roskosmos, într-o scurtă declaraţie de presă, postată pe site-ul oficial.
În acelaşi timp, citând surse din cadrul Roskosmos, agenţia de ştiri ITAR-TASS a anunţat că sonda îşi va începe coborârea luni, la ora 19.51 (ora României).
Sonda Phobos-Grunt a fost lansată în noaptea de 8 spre 9 noiembrie, dar, în loc să se înscrie pe traiectoria care urma să o ducă spre Phobos, unul dintre sateliţii planetei Marte, a rămas pe orbita Terrei şi de atunci pierde constant din altitudine.
Oamenii de ştiinţă estimează că 20 – 30 de fragmente cu o greutate totală apropiată de 200 de kilograme ar putea supravieţui coborârii. 

Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite