Românii n-au talent
0
Zeci de români visează să ajungă vedete peste noapte, impulsionaţi de emisiunile TV care caută talente. Deşi mulţi nu au nimic de-a face cu arta, ei cred cu tărie în şansa lor.
Mulţi oameni decid foarte devreme ce vor să facă în viaţă şi încearcă cu orice preţ să-şi atingă scopul. Urmează cursuri în domeniul în care vor să-şi clădească o carieră, se documentează şi încearcă să se consolideze cât mai devreme în câmpul muncii. Alţii însă îşi dau seama destul de târziu că modul în care îşi câştigă existenţa nu-i face fericiţi şi încearcă să schimbe domeniul de activitate, alegând uneori cariere cu totul diferite faţă de ceea ce făceau până la momentul respectiv.
Şi, deşi ajung să fie criticaţi şi chiar ironizaţi pentru că nu au nicio înclinaţie către domeniul ales, ei insistă să-şi demonstreze talentul în care cred orbeşte, prezentându-se la tot felul de concursuri şi de emisiuni prin care organizatorii vor să descopere vedete. Este şi cazul lui Grigore Gheorghe, mult mai cunoscut sub numele de scenă de Gregorio de Rumania sau, mai nou, sub numele de Profesorul Grigore, omul care a lansat „hitul" „Teledependentul" şi care, la 61 de ani, vrea să se lase de meseria lui de profesor de engleză şi să încerce să trăiască doar din muzică.
Caută a doua şansă la vârsta a treia
Cu toate că a debutat într-o emisiune televizată încă din 1990, la „Ceaiul de la ora 5", nu s-a făcut cunoscut decât în 2008, când a cântat „Teledependentul" la Prima TV, într-o emisiune moderată de Teo Trandafir. „Mai cântasem «Teledependentul» în anul 2000, când am compus-o, la emisiunea «Gong Show», a lui Horia Brenciu, de la Antena 1, dar nu s-a bucurat de atâta succes. După ce am cântat-o la Teo, am fost chemat şi la radio şi pe la alte emisiuni ca să o cânt", explică Profesorul Grigore.
El spune că îi este foarte recunoscător fostei prezentatoare, dar şi lui Şerban Huidu, care a difuzat, în 2005, patru zile la rând, câte trei-patru melodii de-ale lui la radio Kiss FM. „Sunt oameni care au văzut că am voce şi m-au promovat, şi pentru asta îi stimez", spune Grigore Gheorghe, care şi-a schimbat numele de scenă pentru că românii nu-l pronunţau bine.
„Când greşeau primul cuvânt, spunând Grigorio, în loc de Gregorio, când îl greşeau pe celălalt, spunând România, în loc de Rumania. Aşa că am ales Profesorul Grigore pentru că e uşor de pronunţat şi pentru că sunt şi profesor", îşi explică decizia artistul, care a avut o decepţie foarte mare atunci când a participat la „Românii au talent", unde nu a fost lăsat să-şi termine numărul.
Mihai Petre „l-a făcut bătrân"
Cel mai tare l-a supărat dansatorul Mihai Petre. „De când m-a văzut prima oară m-a întrebat ce caut acolo. «Nu vedeţi că sunteţi bătrân?», mi-a spus. Atunci mi-am dat seama că nu-mi vor da nicio şansă. La noi în ţară trebuie să-ţi iei măsuri de coşciug, odată ce ai trecut de 35 de ani", spune sexagenarul. După această experienţă, Profesorul Grigore s-a hotărât să nu mai participe la niciun concurs de talente pentru că, oricum, spune el, şi-a demonstrat deja talentul.
Fanii spanioli
„Singurul concurs de talente la care aş mai fi participat ar fi fost «Hijos de Babel», emisiunea spaniolă în care se caută talente, la care a fost descoperit Costel Busuioc. Am trimis e-mailuri şi cereri, dar m-au refuzat pentru că nu sunt rezident în Spania", povesteşte bucureşteanul care predă limba engleză de peste 25 de ani şi care se simte foarte legat de iberici, de când lucra ca ghid pe timpul verii pentru spaniolii care veneau în vacanţă în România.
„Le puneam melodiile mele în spaniolă în autocar, după care opream casetofonul şi cântam eu. Nu le venea să creadă că eram eu cel care cânta pe casetă. Toţi mi-au zis că, dacă aş fi trăit în Spania, aş fi fost o adevărată vedetă. De aceea mi-am şi ales numele de scenă Gregorio de Rumania prima oară, pentru că aveam mai mulţi fani spanioli", explică bărbatul.
Pasiunea sa pentru muzică este uşor temperată doar de soţia sa, care îl sfătuieşte de fiecare dată să rămână cu picioarele pe pământ şi să nu-şi
facă iluzii prea mari ca să nu aibă decepţii la fel de mari. „Nu prea e de acord cu faptul că dau destul de mult pentru a-mi înregistra melodiile. Într-adevăr, nu am recuperat banii pe care i-am investit până acum în talentul meu, dar cred că vor veni vremuri mai bune", se confesează cântăreţul.
Când talentul se confundă cu naivitatea
Spre deosebire de el, tânărul regizor Radu Comănescu (26 de ani) nu a avut pe cineva în familie care să-i mai estompeze elanul şi încrederea oarbă în propriul talent. Din contră, mama lui, Tamara Pitei, care este cadru didactic, l-a încurajat necontenit şi l-a împins să participe la concursuri de tot felul. Ba mai mult, la „Românii au talent" au participat împreună, formând unul dintre cele mai penibile cupluri de „talentaţi" care au trecut prin emisiunea de succes de la Pro TV. Tânărul a organizat o scenetă cu păpuşi, care i-a „scos în evidenţă" calităţile de regizor, în timp ce mama lui nu a făcut altceva decât să se certe cu membrii juriului, ajungând la un moment dat să-l ameninţe pe Mihai Petre că îi varsă sucul în cap.
O altă emisiune în care Radu Comănescu a fost ironizat atât de juriu, cât şi de public, a fost „Arena leilor", difuzată de TVR 2. Acolo a prezentat un scenariu, inspirat foarte mult dintr-un film de succes, pentru care cerea finanţare. El are şi o pagină de Facebook pentru fani, pe care a „reuşit" să strângă deja 58 de like-uri.
Un personaj care a provocat chiar repulsie se numeşte Mariana Burghelea şi este cadru medical în Târgu-Jiu. Prestaţia sa de la „Românii au talent", care a constat într-un dans oriental, dar şi costumul de scenă transparent l-au făcut pe Mihai Petre să-i recomande să execute coregrafia doar cu faţa. Un alt tânăr refuzat din prima de Mihai Petre a fost buzoianul Nicolae Giurcea, care a interpretat melodia „Alejandro" a celebrei Lady Gaga într-un mod cu totul deosebit.
"Soţia nu prea e de acord cu faptul că dau destul de mult pentru a-mi înregistra melodiile.''
Profesorul Grigore
profesor de engleză şi interpret
Un cerc vicios
Un comportament se menţine atâta timp cât aduce beneficii, sunt de părere specialiştii. „Dacă un prieten îi spune unui individ că îi place cum îşi exploatează talentul sau dacă cineva îl recunoaşte pe stradă, el simte că şi-a atins obiectivul, deci comportamentul pe care l-a avut i-a adus beneficii şi astfel nu va renunţa la el", spune psihologul Bogdana Bursuc, de la Mind Institute. Ea mai spune că este vorba despre oameni care se agaţă de o valoare personală despre care cred că îi definesc şi încearcă să o exploateze cât pot de mult.
„Televiziunile profită de aceste persoane pentru a face rating, iar ele profită de faptul că apar la televizor şi astfel îşi îndeplinesc obiectivul, acela de a capta atenţia", crede psihologul. Din cauza acestui cerc vicios, în care fiecare are de câştigat, oamenii se simt motivaţi să-şi urmeze visul, chiar dacă primesc critici aspre. „Pentru ei, orice formă de atenţie este o recunoaştere, chiar dacă sunt criticaţi. Atâta timp cât sunt primiţi la preselecţii, chemaţi la emisiuni de radio şi de TV, ei simt că sunt pe drumul cel bun", explică specialista.
Vor apărea tot mai mulţi dacă li se acordă atenţie
Peste tot vedem comportamente atipice, dar nu le luăm în seamă. Pe oamenii care apar la televizor şi încearcă să-şi etaleze anumite calităţi, pe care ei consideră că le au, îi observăm şi îi analizăm mai mult pentru că au o asemenea expunere şi, atâta timp cât sunt admişi la preselecţiile concursurilor de talente şi sunt invitaţi în emisiuni, oamenii de acest fel nu vor dispărea, spun specialiştii. Ba din contră, vor încerca să obţină momentul de glorie. Astfel, îşi vor face apariţia pe micul ecran tot mai multe persoane care au un asemenea comportament. Astfel, cu cât li se acordă mai multă atenţie, cu atât mai mult se simt motivaţi să-şi demonstreze calităţile despre care sunt siguri că le posedă şi cu atât mai mult investesc în „talentul" lor, iar noi îi vom vedea tot mai des la emisiunile TV, încheie Bogdana Bursuc.