Românii lucrează la un motor supersonic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Specialiştii de la Asociaţia Română pentru Cosmonautică şi Aeronautică (ARCA) lucrează la motorul „Executor", care va echipa avionul supersonic IAR-111 şi rachetele Haas II, folosite pentru competiţia Google Lunar X Prize.

Acesta va avea o lungime de 2,2 metri şi o greutate de 600 de kilograme. Combustibilul care-l va alimenta este format din oxigen lichid şi din kerosen. Conform inginerilor de la ARCA, deocamdată se vor realiza 18 motoare, care vor fi testate la jumătatea anului 2012.

„Motorul avionului IAR-111 a fost denumit «Executor», acest nume arătând determinarea şi poziţia de lider. Urmează să echipeze atât avionul IAR-111, cât şi rachetele Haas II, pentru competiţia Google Lunar X Prize, dar şi rachetele Haas III, aflate în faza de proiectare", a spus preşedintele ARCA, Dumitru Popescu. Google Lunar X Prize este o competiţie sponsorizată de compania americană. Câştigătorii, care vor fi răsplătiţi cu un premiu de 30 de milioane de dolari (echivalentul a 22,83 de milioane de euro), trebuie să fie capabili să realizeze un aparat de zbor care să poată ajunge pe Lună şi să transmită informaţii de acolo.

Pentru realizarea motorului cu care va participa la competiţie, ARCA a deschis o campanie de donaţii pe pagina web arcaspace.com, prin care oamenii sunt invitaţi „să susţină programul spaţial nonguvernamental şi să doneze orice sumă de bani, pantru a scrie împreună istoria". De asemenea, persoanele interesate de proiect pot urmări zilnic evoluţia construcţiei şi testării motorului „Executor" pe pagina de Facebook a ARCA.

30 de milioane de dolari este premiul pentru echipa de ingineri care va realiza un vehicul spaţial capabil să ajungă pe Lună.

Dacă ţi-a plăcut ştirea, dă-ne LIKE pe Facebook AICI

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite