Românii, nemulţumiţi de salariu: consideră că sunt plătiţi prea puţin în raport cu munca depusă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste jumătate dintre angajaţi consideră că sunt plătiţi prea puţin în raport cu munca depusă, arată un studiu al Blocului Naţional Sindical.

Cauzele care au determinat exprimarea nemulţumirilor sunt neimplicarea în procesul de luare a deciziilor, nerecompensarea fidelităţii la locul de muncă, factorii de risc fizic, în special presiunea unor termene-limită scurte, dar şi lucrul în schimburi. Astfel, potrivit studiului, 55% din angajaţi sunt nemulţumiţi de salariu şi consideră că acesta nu reflectă munca depusă. Procentul este în creştere faţă de 2010, când 48% din angajaţi considerau că sunt prost plătiţi.

Cei mai nemulţumiţi de remuneraţia primită sunt angajaţii de sex masculin. Aceştia lucrează, în general, în mediul privat (cu 52% mai mulţi decât în sectorul public) şi au mai avut cel puţin un loc de muncă anterior (cu 28% mai mulţi angajaţi cu experienţă decât cei aflaţi la primul loc de muncă).

Potrivit studiului, citat de Mediafax, angajaţii se subevaluează faţă de 2010, ceea ce denotă lipsă de încredere sau de motivaţie, dar poate fi şi consecinţă a mediului economic actual, după cum apreciază autorii studiului. Astfel, doar 45% din angajaţi consideră că activitatea lor s-a îmbunătăţit în ultimul an, faţă de 54% în 2010. Totodată, 44% din salariaţi consideră că activitatea lor s-a îmbunătăţit în ultimii cinci ani, faţă de 54% în 2010.

Relaţiile cu şefii, tot mai tensionate

Totuşi, de formarea la locul de muncă beneficiază în special bărbaţii (60,1%), în special cei din grupa de vârstă 35-44 de ani şi care au studii medii. De asemenea, cei mai mulţi sunt angajaţi în mediul privat, în industrie. Unul dintre motivele pentru care gradul de formare este atât de ridicat pentru această categorie este şi faptul că activitatea ar putea fi obligatorie pentru tipul de activitate în care lucrează.

De asemenea, potrivit cercetării, relaţiile de la locul de muncă au devenit mai formale, fiind influenţate de un spirit de concurenţă mult mai accentuat în comparaţie cu perioada de dinaintea debutului crizei economice. Ponderea relaţiilor amicale între şefi şi angajaţi s-a redus de la 23% în 2010, la 17% în 2011, iar între angajaţi a scăzut de la 71% în 2010, la 64% în 2011.

Totodată, în percepţia angajaţilor, românii nu se întorc din străinătate, ci dimpotrivă, tot mai mulţi vor să-şi încerce norocul în alte ţări. Doar un român dintr-o sută s-a întors să lucreze în România şi un angajat din cinci ar pleca la muncă în străinătate. Potrivit portretului-robot întocmit de autorii studiului, angajatul care vrea să muncească peste hotare este bărbat, are 25-44 de ani, provine din regiunea sud-vest sau nord-vest, nu are o situaţie financiară foarte bună şi este nemulţumit de salariul primit.

55% din românii care au un job consideră că sunt plătiţi prost în comparaţie cu munca prestată.

20% din angajaţii români vor să-şi găsească un loc de muncă în străinătate.

44% din persoanele angajate consideră că activitatea lor s-a îmbunătăţit în 2011, faţă de 53% în 2010.

Dacă ţi-a plăcut ştirea, dă-ne LIKE pe Facebook AICI

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite