Românii, fanii aplicaţiilor gratuite

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Utilizatorii români preferă aplicaţiile reţelelor sociale
Utilizatorii români preferă aplicaţiile reţelelor sociale

În ciuda creşterilor de vânzări de telefoane mobile inteligente, românii sunt codaşii Europei la descărcarea de aplicaţii, preferându-le pe cele pe care nu trebuie să le plătească.

Peste 90% din români preferă să îşi descarce pe telefonul mobil doar aplicaţii gratuite, arată un studiu efectuat de agenţia de marketing mobil Syscom Digital.

În plus, chiar şi în aceste condiţii, utilizatorii de smartphone au în medie 4-5 aplicaţii instalate. Campionii Europei sunt posesorii de dispozitive mobile din Germania, Marea Britanie, Franţa, Italia şi Spania, care au de cel puţin trei ori mai multe softuri de acest gen instalate pe terminalele mobile.

Prin comparaţie, americanii au în medie 23 de aplicaţii mobile instalate pe smartphone-uri, în timp ce japonezii ocupă primul loc în topul internaţional cu o medie de 45 de aplicaţii.

„România este la început de drum, atât în ceea ce priveşte consumul de aplicaţii, cât şi în ceea ce priveşte dezvoltarea acestora. Aplicaţiile mobile dezvoltate pentru piaţa românească generează vânzări absolut marginale, peste 90% din utilizatori preferând să descarce doar pe cele gratuite", a explicat Maia Novolan, director general Syscom Digital.

Reţelele socialeşi jocurile, preferate

Cele mai descărcate softuri de acest gen în România sunt reţelele sociale, urmate de aplicaţiile utilitare, cele de informare şi de jocuri. În schimb, la nivel global, topul se inversează. Jocul Angry Birds domină preferinţele posesorilor de telefoane inteligente, urmat de Facebook, Skype şi Google Maps.

Un aspect important pe care consumatorul român nu-l exploatează este vizualizarea reclamelor pe telefonul mobil şi folosirea acestuia ca platformă multimedia pentru achiziţii sau pentru a interacţiona cu magazinele virtuale ale unor branduri celebre.

La nivel mondial, în magazinele virtuale ale platformelor Apple, Anrdoid, BlackBerry şi Windows sunt introduse aproximativ 2.000 de aplicaţii zilnic, numărul total al acestora ajungând la un milion. Dintre aceste aplicaţii, aproximativ 800 sunt create de români, iar numărul acestora va creşte de cinci ori până la sfârşitul anului.

De asemenea, specialiştii estimează că, până în 2015, vor fi descărcate în total aproape 100 de miliarde de aplicaţii mobile, iar piaţa globală va ajunge la 19 de miliarde de euro.

800 de aplicaţii mobile pentru Android şi Apple sunt create de către români.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite