România, ţara internetului fără fir

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tinerii din Caransebeş pot utiliza laptopurile în voie
Tinerii din Caransebeş pot utiliza laptopurile în voie

Numărul punctelor de acces gratuit la internet a crescut în ultimii doi ani, odată cu intrarea pe piaţă a marilor companii de telecomunicaţii.

În 2009, românii se puteau conecta gratuit la internet în doar câteva sute de locuri din ţară, în principal graţie unui proiect al Societăţii Naţionale de Radiotelecomunicaţii (SNR) derulat în parteneriat cu Romtelecom. Între timp, pe piaţa celor care furnizează gratuit internet de bandă largă au intrat printre alţii RCS&RDS, Orange şi competitori locali care au încheiat contracte cu administraţiile locale. Astfel, la începutul acestui an, numărul hotspoturilor (zonele cu internet Wi-Fi) depăşea o mie.  

În Capitală sunt amenajate deja de Primăria Municipiului Bucureşti puncte wireless pentru navigare gratuită pe internet în Parcul Cişmigiu (zona Debarcader), în Parcul Herăstrău (zona Roata Mare şi zona Cariatide - intrarea Charles de Gaulle), în Parcul Izvor (zona Metrou) şi în Parcul Floreasca (intrarea principală). Utilizatorii acestor servicii se plâng însă că viteza este scăzută şi că, de multe ori, conectarea este imposibilă.

Wireless pe plajă

În ţară, două oraşe sunt aproape total acoperite cu internet wireless. În Roman, reţeaua funcţionează din 2005 şi acoperă 20 de kilometri pătraţi. În Man­galia, proiectul a fost demarat în luna august şi acoperă 14 kilometri pătraţi de plajă, incluzând şi staţiunile Saturn, Venus, Jupiter, Neptun, Olimp. Până la sfârşitul anului, tot oraşul Mangalia urmează să aibă acoperire wireless gratuită. Pentru acest proiect, Primăria Mangalia a făcut un parteneriat public-privat cu două firme de comunicaţii şi advertising: Minisoft (România) şi Wavion (Israel). „Acestea nu sunt hotspoturi. E o pătură completă de internet, care uneşte semnalele wireless de la un emiţător la altul", a explicat managerul companiei Minisoft, Adi Rotaru.

Gratuit doar pentru clienţii proprii

RCS&RDS a anunţat în iulie, pe site-ul oficial, că a lansat o reţea de internet wireless gratuită doar pentru clienţii companiei. Punctele de acces Wi-Fi se găsesc în cele mai populate locuri din Bucureşti, Bihor (judeţul unde s-a născut Zoltan Teszari, proprietarul companiei), Sibiu, Braşov, Argeş, Mureş şi Constanţa. Aceleaşi servicii sunt prestate şi de Romtelecom, cel mai mare operator de telefonie fixă, care le oferă clienţilor hotspoturi prin serviciul denumit Hotzone. În prezent, prin Hotzone sunt instalate 300 de puncte de acces care aparţin câtorva zeci de clienţi „business" ai companiei (hoteluri, primării, licee, dar şi alte instituţii şi companii). Serviciul nu este însă gratuit, preţurile pornind de la 6 euro lunar.

Compania Orange a lansat la 15 iulie o reţea Wi-Fi care funcţionează pe străzile importante din Centrul Istoric din Capitală. „În primele trei luni vor avea acces toţi utilizatorii, dar ulterior vom restricţiona accesul, limitându-ne la clienţii noştri",a spus directorul de marke­ting de la Orange, Dorin Odiaţiu, la lansarea serviciului. Reţeaua permite viteze de până la 144,4 Mbps şi mai poate fi accesată gratuit până luna viitoare.

„Ne concentrăm pe licee şi parcuri"

În prezent, Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale lucrează la o hartă nouă a hotspoturilor din ţară. „Ne concentrăm pe zone cu licee şi parcuri şi purtăm discuţii ca primăriile să preia aceste hotspoturi. Harta va fi publică, astfel încât oricine să poată afla uşor care sunt zonele cu acces liber la internet", a declarat Valerian Vreme, ministrul Comunicaţiilor.

Aproape cel mai rapid internet

În topul vitezei de acces la internet, Coreea de Sud ocupă primul loc, fiind urmată de România şi de Bulgaria, scria săptămâna trecută publicaţia „The New York Times". Conform companiei Pando Networks, care a realizat clasamentul, viteza medie de descărcare de pe internet în Coreea de Sud este de 17,20 Mbps, în timp ce în România ajunge la 15,27 Mbps.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite