Româncă „ucisă“ de un vis în Marele Canion

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ioana (24 de ani), într-una dintre expediţiile sale pe munte
Ioana (24 de ani), într-una dintre expediţiile sale pe munte

Alpinista Ioana Hociotă a murit după ce a căzut de pe stâncile Marelui Canion (SUA), în acelaşi loc unde se căsătorise.

Ioana Elise Hociotă, care reuşise să trăiască pentru scurt timp visul american, a pierdut totul într-o clipă. În urmă cu şase luni se căsătorise cu profesorul american de biologie Andrew HolyCross, chiar la Marele Canion, locul unde cei doi se cunoscuseră. Stabilită de mai mulţi ani în SUA, tânăra era instructor de escaladări la Universitatea din SUA.

Alpinistă cu experienţă, tânăra a murit sâmbătă după-amiază încercând să-şi realizeze un vis mai vechi: acela de a fi cea mai tânără alpinistă din lume care parcurge Marele Canion de la un capăt la celălalt.

Căzătura fatală

Cel care a alertat autorităţile a fost soţul Ioanei, Andrew Holycross. Duminică, îngrijorat că soţia lui nu răspundea la telefonul conectat la satelit, bărbatul a plecat spre punctul de întâlnire de pe traseu, însă nu l-a găsit acolo decât pe partenerul de antrenament al Ioanei, care i-a spus că s-a petrecut un accident. Ioana Hociotă căzuse de pe stânci, de la 100 de metri înălţime.

„Soţul ei a plecat din Arizona, a condus nebuneşte 8 ore până la punctul de întâlnire. Colegul Ioanei i-a povestit că după masa de prânz s-au despărţit, au mers fiecare să cerceteze câte o potecă. A spus că a auzit doar o bufnitură şi asta a fost", spun bunicii fetei, Limansa (77 de ani) şi Nicolae Hociotă (80 de ani), din Constanţa. Trupul alpinistei a fost localizat cu ajutorul unui elicopter, după semnalul emis prin telefonul pe care-l avea în rucsac. Zăcea prăbuşită într-o râpă adâncă de aproximativ 100 de metri. Singurul lucru pe care nu l-au putut recupera a fost aparatul de fotografiat, de care tânăra nu se despărţea.

Visul american

Ioana Elise s-a născut şi a crescut într-o căsuţă bătrânească dintr-un cartier situat la periferia Constanţei. Locuinţa modestă aparţine bunicilor ei, Limansa şi Nicolae Hociotă. Părinţii, deşi amândoi bine situaţi social, mama fiind profesor de fizică-chimie, iar tatăl -- inginer, nu au putut să le ofere celor două fiice, Ioana şi Iulia, mai mult decât un trai modest. Abia în 2001 au reuşit să cumpere un apartament în Eforie, pe vremea când Ioana era o adolescentă de 13 ani.  „Şi-au dorit mai mult. Au participat la Loteria Vizelor în 2002, iar nora mea a câştigat. S-au mutat în SUA foarte repede", povesteşte lăcrimând bunica Ioanei. Nu a mai văzut-o de zece ani, însă Ioana o suna des şi o ţinea la curent cu reuşitele ei. „S-a descurcat imediat. A făcut două facultăţi: biologie şi matematică, iar acum îşi pregătea doctoratul în matematică", spune bătrâna.

Tot bunica a fost cea care a aflat prima că nepoata ei preferată trăieşte o poveste de dragoste cu Andrew HolyCross. „M-a sunat şi mi-a spus că a făcut sarmale. Am întrebat-o pentru cine şi aşa am aflat. El i-a insuflat dragostea pentru excursiile acestea pe munţi, el era pasionat de aşa ceva", rememorează Limansa ­Hociotă. Profesorul şi studenta s-au iubit doi ani, înainte de a-şi oficializa relaţia, la 11 iunie 2011, tot la Marele Canion.

Avertismentele destinului

Bunica Ioanei spune că în ultimele zile de dinainte de tragedie avea vise crâncene şi sumbre. Ultima dată a vorbit cu nepoata în decembrie. „Mi-a promis că vine la vară. Parcă am avut un gând: i-am zis să nu se mai caţere pe munţii ăia. A râs, aşa cum râdea ea tot timpul, nimeni nu a văzut-o vreodată supărată, şi mi-a zis că e frumos, şi că nu i se întâmplă nimic", plânge Limansa Hociotă.

Anchetă

Deşi s-au scurs cinci zile de la moartea tinerei, autorităţile americane nu au redat familiei trupul neînsufleţit al acesteia, din cauză că ancheta este încă în derulare. Ioana Elise Hociotă va fi înhumată în orăşelul unde locuia: Tempe, din statul Arizona.

Stil de viață



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite