Robotul Curiosity pleacă mâine spre Marte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Robotul Curiosity
Robotul Curiosity

Una dintre ţintele noului rover este depistarea elementelor de mediu care ar putea afecta viitoarele misiuni cu echipaj uman pe Planeta Roşie.

Laboratorul Ştiinţific Marţian, cum e numit oficial robotul Curiosity, va fi lansat spre Planeta Roşie sâmbătă, la 17.02 ora României, de la baza americană Cape Canaveral din Florida. Cel mai sofisticat robot creat de NASA va ajunge pe Marte în august 2012, după o călătorie de 570 de milioane de kilometri, informează AFP.

Misiunea robotului este de-a afla dacă Planeta Roşie a oferit în trecutul ei condiţii propice pentru a dezvolta şi a întreţine viaţa. „Curiosity este cu adevărat un robot excepţional, a cărui capacitate depăşeşte de departe tot ce am lansat până acum spre alte planete din sistemul nostru solar", a declarat Colleen Hartman, director adjunct al programului de misiuni ştiinţifice din cadrul NASA.

Robotul-rover este echipat cu zece instrumente ştiinţifice şi cântăreşte 900 de kilograme, ceea ce-l face de două ori mai lung şi de cinci ori mai greu decât precedenţii roboţi trimişi pe Marte, Spirit şi Opportunity. Pentru ca roverul Curiosity să coboare în condiţii de siguranţă pe Marte, NASA a inventat o nouă tehnologie, întrucât robotul este prea greu pentru a fi echipat cu saci cu aer care să amortizeze şocul. După deschiderea unei paraşute care va frâna coborârea iniţială, un fel de macara, echipată cu rachete cu propulsie inversată, va depune uriaşul rover pe suprafaţa planetei Marte.

Curiosity este dotat cu un braţ articulat, lung de 2,1 metri, capabil să foreze până la şase centimetri în interiorul rocilor. Eşantioanele recoltate vor fi înmagazinate într-unul dintre cele două laboratoare din interiorul robotului, unde vor fi analizate. Alte instrumente vor monitoriza mediul înconjurător, pentru a detecta în special metanul, adeseori asociat cu prezenţa vieţii pe Terra. De asemenea, robotul va măsura şi radiaţiile care pot să afecteze viitoarele misiuni spre Marte cu echipaj uman la bord.



Asolizare în craterul Gale

Robotul va asoliza la baza unui munte înalt de 5.000 de metri, în interiorul craterului Gale, şi-şi va începe imediat misiunea. „Craterul Gale oferă o ocazie splendidă pentru a monitoriza tipuri diverse de mediu, potenţial favorabile vieţii. În regiunea craterului în care va coborî Curiosity - unde temperaturile variază între -90 de grade Celsius şi zero grade Celsius - se află un con de acumulări aluvionare, probabil format de sedimentele transportate de apă", a spus John Grotzinger, responsabil ştiinţific al proiectului MSL.

1,5 miliarde de euro a costat realizarea robotului Curiosity.

ADVNWS20111124_0565
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite