Râsul, medicament împotriva durerii

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Atunci când râdem împreună cu prietenii, creierul eliberează în corp o serie de substanţe care ameliorează durerea, arată noi studii de specialitate.

Deşi se cunoşteau efectele benefice ale râsului, până acum, scrie publicaţia livescience.com, nu a putut fi făcută o legătură directă între această activitate şi eliberarea endorfinei. „Suntem de părere că, datorită efectelor pozitive pe care le are endorfina asupra organismului, râsul are un rol atât de important în vieţile noastre", a declarat profesorul Robin Dunbar, de la Universitatea din Oxford (Marea Britanie).

Oamenii de ştiinţă au făcut mai multe teste pe voluntari prin care au urmărit să demonstreze că râsul provoacă eliberarea substanţei, iar cei care râd suportă mai bine durerea. În primul rând, ei au verificat câtă durere pot îndura voluntarii, după care i-au pus să urmărească materiale umoristice (episoade din „Mr. Bean" şi „Prietenii tăi") şi au testat din nou pragul de durere la care pot ajunge.

Fiind o activitate socială - este de 30 de ori mai probabil să râdem când suntem cu prietenii decât atunci când suntem singuri -, participanţii au fost testaţi în ambele variante. Rezultatele au arătat că abilitatea participanţilor de a tolera durerea a crescut cu 10% după ce au râs copios timp de 15 minute. Şi celor care s-au distrat singuri le-a crescut nivelul de toleranţă, dar mai puţin. „Râsul provoacă eliberarea endorfinei", au concluzionat specialiştii. 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite