Psihopaţii, doar nişte neînţeleşi

0
Publicat:
Ultima actualizare:
În ciuda percepţiei generale, în cele mai multe dintre cazuri, psihopaţii nu au un trecut violent
În ciuda percepţiei generale, în cele mai multe dintre cazuri, psihopaţii nu au un trecut violent

Unii infractori catalogaţi drept psihopaţi sunt, de fapt, doar tulburaţi emoţional şi ar putea fi chiar vindecaţi, spun specialiştii.

Percepţia generală cu privire la psihopaţi este influenţată de filme precum „American Psycho" sau „Portocala Mecanică", în care protagoniştii, Patrick Bateman, respectiv Alex, duc comportamentul violent la extrem. Cu toate acestea, specialiştii spun că adevărata imagine a lor este cu totul alta. Ei susţin că psihopaţii sunt doar nişte neînţeleşi, care pot fi vindecaţi.

Sunt modelaţi de mediu

Cercetătorii de la Universitatea din California (SUA) arată că psihopatia nu este o afecţiune, ci o stare marcată de un amestec de trăsături ale personalităţii. Ei mai spun că unii infractori catalogaţi drept psihopaţi sunt, de fapt, tulburaţi emoţional, nicidecum detaşaţi emoţional sau incapabili de empatie, aşa cum s-a considerat până acum. Mai mult, deşi se crede că psihopaţii „se nasc", nu „devin", specialiştii spun că nu genele sunt determinante în acest caz. Coordonatorul cercetărilor, Jennifer Skeem, profesor de psihologie şi de sociologie la Universitatea din California, e de părere că oamenii îi numesc psihopaţi pe cei pe care nu-i plac sau nu-i înţeleg şi îi consideră răi.

„Psihopatia este un amestec de tulburări de personalitate, comportament şi de trăsături de caracter, iar acest aspect important le-a scăpat până acum psihologilor. Se pare că are mai multe cauze şi că personalitatea psihopatului este modelată de mediul în care se dezvoltă", crede Jennifer Skeem. Ea mai spune că mulţi psihopaţi nu au un comportament violent.

„Nu trebuie să punem semnul egal între psihopatie şi violenţă extremă sau între psihopaţi şi criminali în serie", mai spune Skeem. Aceasta avertizează că deciziile bazate pe presupuneri incorecte despre comportamentul violent luate în cazul infractorilor pot avea consecinţe negative atât pentru aceştia din urmă, cât şi pentru restul membrilor societăţii.

"Nu trebuie să punem semnul egal între psihopatie şi violenţă extremă sau între psihopaţi şi criminali în serie."
Jennifer Skeem
profesor Universitatea din California

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite