Procedura care inversează efectele mutilării genitale feminine, pe cale să fie validată

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Două fetiţe în mijlocul unui ritual de circumcizie feminină,în Liberia FOTO: Magnum
Două fetiţe în mijlocul unui ritual de circumcizie feminină,în Liberia FOTO: Magnum

Un urolog francez pretinde că a descoperit o cale de a reconstrui clitorisul feminin mutilat în urma ritualurilor specifice, relatează revista Time.

Mutilarea genitală feminină presupune tăierea clitorisului fetelor încă din pruncie. Până acum, nu se credea că o astfel de mutilare ar permite reconstrucţia, însă urologul francez Pierre Foldes, inventatorul tehnicii, susţine că poate realiza o astfel de operaţie.

Organizaţia Mondială a Sănătăţii estimează că există între 130 şi 140 de milioane de femei care au fost mutilate în ultimii zece ani. Pe lângă efectele psihologice care sunt devastatoare, se crede că o treime dintre  aceste femei îşi riscă viaţa. Doctorul Foldes a luat prima dată contact  cu  femeile mutilate în Africa, pe vremea când era implicat într-o misiune umanitară. "Veneau una după alta şi se plângeau din cauza durerii", a declarat el. "Sute de ani am ştiut tot ce trebuia ştiut despre organul sexual masculin, dar nu am ştiut nimic despre cel feminin. Aşadar, acesta a fost primul pas, să mă întorc în Paris şi să studiez clitorisul ca organ sexual feminin.", a adăugat acesta. La început, Pierre Foldes a făcut procedura de reconstrucţie doar cu scopul de a reduce durerea, dar a descoperit în curând că era posibil să reconstruiască şi reţeaua de nervi pentru a-i permite clitorisului să recâştige funcţiile sexuale pierdute.

În acest an, medicul francez a operat deja peste 600 de femei mutilate. "Vin femei din toată lumea. Şi nu doar femei, ci şi doctori care vin să înveţe tehnica şi să o pună în practică în Statele Unite, în Africa, în Marea Britanie sau oriunde lucrează.".

De regulă, o astfel de operaţie durează în medie 30 de minute.

În luna iunie a acestui an, un studiu despre această procedură a fost publicat în Lancet, un jurnal medical cunoscut, care a făcut tehnica să fie "recunoscută oficial", după cum s-a exprimat Foldes. Studiul a examinat impactul procedurii la un an după operaţie pe un eşantion de 866 de femei care i-au fost paciente între 1998 şi 2009. Dintre acestea, 821 au afirmat că durerea le-a scăzut, 815 au susţinut că au simţit plăcere în urma stimulării sexuale, iar 430 dintre ele au confirmat că sunt capabile să aibă orgasm.

Deşi operaţia transformă semnificativ viaţa acestor femei, doctorul Foldes subliniază faptul că acest pas este doar începutul, iar recuperarea este continuată în săptămânile şi lunile următoare cu ajutorul sexologilor şi al psihiatrilor.

De asemenea, medicul crede că operaţia este un manifest în lupta împotriva acestui tip de mutilare. "Este o crimă a bărbaţilor împotriva femeilor, un act de violenţă", arată el. "Încă de la început, bărbaţii au fost speriaţi de sexualitatea femeilor, iar mutilarea e doar un mod prin care aceştia cred că le pot controla.".

Deşi rezultatele acestei tehnici sunt în continuare cercetate şi necesită validare, operaţia a avut deja un impact semnificativ asupra femeilor care au beneficiat de noua tehnică.

"Tehnica asta va schimba mentalitatea femeilor cu privire la mutilare şi le oferi încredere ca să se unească şi să oprească această violenţă împotriva femeilor, acceptată de către cultura noastră.", mărturiseşte una dintre pacientele doctorului Foldes, Aissa. 




Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite