Povestea fotografului care a schimbat imaginea Casei Regale britanice

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un fotograf celebru în lumea modei din anii `30 a devenit cunoscut la nivel internaţional prin portretele pe care le-a făcut reprezentanţilor Casei Regale din Marea Britanie. Cecil Beaton a lucrat mai bine de 40 de ani în serviciul regalităţii şi cu ocazia unei expoziţii la Londra, cotidianul „The Daily Telegraph" a povestit legătura dintre Beaton şi casa regală.

Primul telefon pe care l-a primit Cecil de la Buckingham a fost în iulie 1939. După o carieră ca fotograf de modă pentru revista „Vogue" şi o colecţie impresionantă de personalităţi ca Pablo Picasso, Katherine Hepburn şi Marlene Dietrich care s-au oferit drept modele, telefonul casei de Windsor a fost încununarea talentului.

În momentul telefonului, Beaton a fost surprins şi credea că este vorba de o glumă. „Regina vrea să ştie dacă o puteţi fotografia mâine după-amiază", i-a spus persoana de la telefon. Fotograful a fost avertizat că şedinţa nu va dura mai mult de 20 de minute, dar a doua zi totul s-a întâmplat în trei ore, timp în care Beaton a tras peste 100 de cadre cu Regina Mamă în grădinile Palatului.

Susanna Brown, curatorul expoziţiei ce se va deschide pe 8 februarie la Londra, consideră aceste fotografii extrem de importante în istoria regalităţii. „După criza abdicării, fotografiile reafirmau poziţia şi continuitatea monarhiei. El prezintă Regina ca pe o figură de basm".

40 de ani de istorie

Astfel, după această primă şedinţă, Beaton a fotografiat reprezentanţii regalităţii vreme de 40 de ani. Regina Mamă Elisabeta l-a rezervat pe Beaton pentru alte evenimente. Printre fotografiile celebre sunt primele cadre cu bebeluşul Prinţul Charles în 1948, în care a capturat una din cele mai intime imagini cu familia regală, încoronarea din 1953 şi de asemenea, prima fotografie cu regina Elisabeta a II-a a fost luată de către Beaton, pe vremea când regina avea doar 16 ani, în 1942.

Încoronarea din 1953 a fost poate apogeul carierei lui Beaton, acesta fugind după Elisabeta a II-a pentru a-i mulţumi. „Nu, noi suntem tare bucuroşi că dumneata faci fotografiile", i-a spus regina.

Istoricul de artă, Sir Roy Strong, unul din prietenii lui Beaton, consideră că fotografiile britanicului au fost mai mult decât simple cadre, ci adevărate declaraţii istorice. „Munca lui Beaton a contribuit la salvarea monarhiei după abdicare, creând o imagine nouă şi proaspătă", a spus Strong pentru „The Daily Telegraph". Iar Regina Mamă a fost de acord cu această idee. După ce a primit un exemplar din cartea cu portrete regale, ea i-a trimis o scrisoare lui Beaton în care i-a spus „Dragul meu domn Beaton, consider că noi ca o familie trebuie să îşi fim foarte recunoscători pentru că ne-ai arătat ca nişte oameni reali şi drăguţi".

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite