Post cu soia şi sex

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Tentaţiile alimentare sunt cele mai mici ispite ale postului
Tentaţiile alimentare sunt cele mai mici ispite ale postului

Aproape jumătate dintre români ţin post, fără însă a respecta cu adevărat cutumele bisericeşti. Astfel, regimul pe bază de soia nu compensează gândurile rele şi plăcerile trupeşti.

Creştinii ortodocşi şi catolici sărbătoresc azi Lăsata Secului, urmând ca, de mâine, timp de 40 de zile, să intre în Postul Crăciunului. Peste trei sferturi dintre români postesc în zilele obişnuite şi cu ocazia altor sărbători religioase măcar ocazional, iar aproximativ 40% din ei ţin post regulat, arată cel mai nou sondaj făcut de Fundaţia Soros România. De asemenea, postul este mai important pentru femei decât pentru bărbaţi, iar greco şi romano-catolicii respectă această cutumă mai mult decât ortodocşii.

Specialiştii susţin că această tradiţie este mai degrabă moştenită, decât păstrată din credinţă. „Postul e cea mai răspândită practică exteriorizată a religiei şi se îmbină cu tradiţia. Facem anumite lucruri pentru că le-au făcut şi părinţii noştrii, şi părinţii lor, pentru că «aşa se face». Oamenii ţin post pentru că sunt credincioşi şi vor să-şi arate credinţa şi celorlalţi, familiei, prietenilor, vecinilor", explică sociologul Raluca Popescu, care a participat la elaborarea studiilor publicate de Fundaţia Soros.

Ea mai spune că un indicator al faptului că mulţi români postesc este şi explozia de oferte de produse specifice din această perioadă. „Înainte de posturile mari, cel al Paştelui şi cel al Crăciunului, piaţa este invadată mai ales de alimente din soia, care înlocuiesc carnea", mai spune Raluca Popescu.

Şniţele şi sarmale „de sec"

Pentru că există atât de multe alimente care înlocuiesc mâncarea „de dulce", postul nici nu mai este atât de greu de ţinut. Maria Constantin (45 de ani) locuieşte în Bucureşti de 30 de ani. Ea spune că ţine toate posturile şi că îi este destul de uşor, pentru că nu simte lipsa niciunui aliment „interzis". „Pot să mănânc şniţele sau sarmale din soia, brânză tofu. Nu mai e ca înainte, când chiar nu simţeam gustul cărnii pe toată perioada asta. Acum e mult mai uşor şi e şi păcat să nu-l ţii", crede Maria.

Femeia spune că nici nu mai face diferenţa între perioadele în care se poate mânca „de dulce" şi cele de post. „Singurele zile în care într-adevăr simt restricţiile sunt cele în care nu mănânc nimic, când ţin post negru, dar asta se întâmplă de două ori pe an, în Vinerea şi în Sâmbăta Mare", povesteşte Maria.

În ciuda uşurinţei cu care privesc românii postul, clericii susţin că unii credincioşi pierd din vedere alte aspecte importante ale acestei perioade de restricţii. Astfel, postul nu înseamnă doar abţinerea de a mânca unele alimente, după cum explică părintele Nicolae Bordaşiu, de la Biserica Sfântul Silvestru din Capitală. „Nu e vorba doar de a nu mânca ouă, carne sau lapte, adică mâncare «de dulce», ceea ce e foarte uşor de făcut acum. Postul este o activitate complexă, trupească şi sufletească, şi este destinat cinstirii lui Dumnezeu. Nu e ca o dietă medicală, are o dedicaţie spirituală şi degeaba îl ţinem, dacă nu facem în această perioadă şi fapte bune şi dacă nu renunţăm la gândurile rele", precizează preotul Bordaşiu.

Restricţii şi la sex

Părintele mai spune că a ţine cu adevărat post înseamnă a avea măsură în toate: „În fond, este o renunţare la tot ce este exagerat, o manifestare a unei stări spirituale şi nu e momentul să ne ghiftuim. E o rânduială bisericească prin care i se dă omului posibilitatea de a-şi conduce trupul doar cu strictul necesar".

În această perioadă, cuplurile ar trebui să renunţe şi la activitatea sexuală, dacă vor să respecte în totalitate postul. „Sunt atâtea zile în viaţă în care se pot bucura, dar nu exagerând, pentru că toate îşi au rostul lor. Plăcerea nu trebuie să aibă prioritate în faţa respectului pentru Dumnezeu, aşa că trebuie ţinut post şi din acest punct de vedere", conchide preotul. Nu tuturor le este însă uşor să ţină „post total". „O vreme nici nu mi-a trecut prin cap să mă abţin de la sex în timpul postului, am crezut că e vorba doar de ceva alimentar. Când mi-a atras atenţia preotul la biserică, am încercat, dar nu pentru 40 de zile", spune Andrei Baciu (32 de ani), din Bucureşti.

"Plăcerea trupească nu trebuie să aibă prioritate în faţa respectului pentru Dumnezeu.''
Nicolae Bordaşiu preot

Mâncare mai ieftină

În perioada de post, marile magazine amenajează rafturi speciale cu produse specifice acestei perioade. Cele mai căutate sunt pateul de post, făcut din soia, dar şi produsele clasice, din legume şi fructe, precum zacusca şi gemul. „În cazul produselor din soia, vânzările cresc în perioada de post cu peste 100%, faţă de o perioadă normală a anului", spun reprezentanţii retailerilor. Şi produsele din lapte de soia, precum caşcavalul vegetal, sunt la mare căutare. Principalul avantaj al acestor alimente este faptul că sunt în general mai ieftine decât cele pe care le înlocuiesc. Astfel, meniul săptămânal într-o perioadă de post poate fi şi cu până la 40% mai ieftin decât în mod normal.

Echilibraţi-vă alimentaţia!

Perioada de restricţii alimentare poate avea consecinţe serioase asupra sănătăţii, dacă cei care postesc nu sunt atenţi să păstreze o dietă echilibrată. Astfel, nutriţioniştii susţin că o componentă importantă în această perioadă sunt proteinele. În absenţa cărnii şi a ouălor, proteinele trebuie aduse în organism din alte alimente.

info

„Cei care ţin post trebuie să consume mazăre boabe, fasole, linte, năut şi, mai ales, soia. Dintre toate, soia este leguma cu proteinele de cea mai înaltă calitate, apropiată de cea a proteinelor de provenienţă animală. Oleaginoasele care pot fi consumate în post sunt nucile, alunele, arahidele, fisticul şi seminţele", a explicat medicul nutriţionist Adrian Copcea.

Persoanele bolnave de diabet şi cele obeze sunt o categorie specială şi trebuie să fie mult mai atente la alimentaţie, dacă vor să ţină post, mai avertizează medicul. „În perioada în care se ţine post se consumă mai multe făinoase şi mai multe fructe.  De aceea, peroanele cu diabet trebuie să-şi ajusteze tratamentul cu insulină. Persoanele obeze trebuie să fie atente la carbohidraţi şi oleaginoase", a mai precizat Copcea.

Un meniu echilibrat în perioada postului înseamnă, de exemplu, o ciorbă de fasole, o salată de legume cu brânză tofu şi cu pâine sau un orez cu legume. De asemenea, laptele de soia este recomandat pentru persoanele care au probleme de greutate. Cei care ţin post ar trebui să nu exagereze cu zacusca, mai ales cea făcută cu mult ulei, cu biscuiţii, cu dulciurile de post şi cu sucurile îndulcite cu zahăr.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite