Ploaie de gunoi spaţial rusesc

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Bucăţi desprinse din rachete şi sateliţi ruseşti au traversat cerul de Sărbători şi s-au prăbuşit chiar şi în casa unui localnic din Siberia.

Perioada Sărbătorilor de iarnă de anul acesta a fost marcată de câteva fenomene stranii pe cerul planetei, Moş Crăciun lăsând sania acasă şi fiind înlocuit de bucăţi dintr-o rachetă Soiuz, distrusă în aer.

Vineri, racheta fără echipaj, care transporta satelitul Meridian în spaţiu, a avut parte de o lansare eşuată, iar fragmente din acesta au căzut pe lângă oraşele Siberiei. De asemenea, de Ajun, pe cer a apărut o „coadă de lumină", considerată de unii o minune de Crăciun, întocmai ca steaua care a vestit naşterea lui Iisus.

De fapt, era vorba despre a treia fază a navetei Soiuz care a transportat trei astronauţi spre Staţia Spaţială Internaţională. Evenimentele stranii nu s-au oprit însă aici.

Cu satelitul în casă

În oraşul siberian Tobolsk, Andrei Krivorukov îşi petrecea liniştit Crăciunul, când o bilă de titaniu i-a lovit casa în plin. Obiectul, care cântărea cinci kilograme, a intrat în camera rusului chiar în momentul când acesta părăsise încăperea şi se dusese în curte după lemne, arată site-ul gizmodo.com.

Pentru moment, bărbatul nu a înţeles ce s-a întâmplat şi ce i-a lovit casa, dar oficialii l-au vizitat în curând pentru a-i cere scuze şi pentru a-i plăti reparaţiile casei. Ironia întâmplării este faptul că locuinţa era amplasată pe strada Cosmonaut, numită aşa după „eroicii cosmonauţi sovietici şi ruşi".

Bila era de fapt o componentă a satelitului Meridian, care urma să fie folosit pentru comunicaţii civile şi militare. Potrivit agenţiei Interfax, „o defecţiune s-a produs la nivelul celui de-al treilea motor al rachetei", iar racheta şi satelitul, lansate de la cosmodromul militar Pleseţsk, amplasat la 800 de kilometri de Moscova, s-au prăbuşit.

De asemenea, un alt fenomen interesant petrecut de Crăciun a fost ceva ce semăna cu luminile care i-ar fi ghidat pe magi în Biblie. Cu toate acestea, în 2011, magii planetei au văzut de fapt o bucată dintr-o rachetă rusească. Filmuleţele cu dâra de lumină au apărut pe YouTube, oamenii crezând că este vorba despre un meteorit.

„Moş Soiuz" pe cerul Europei

Misterul a fost rezolvat de către observatorul astronomic belgian, care a tras concluzia că ar fi vorba despre coada rachetei Soiuz, lansată spre Staţia Spaţială Internaţională (SSI). „Bila de foc observată deasupra Belgiei, Olandei, Franţei şi Germaniei pe 24 decembrie era, de fapt, a treia fază a rachetei Soiuz, care acum a reintrat în atmosfera Terrei", au spus reprezentanţii observatorului.

Aceasta a decolat miercuri spre SSI, la bord fiind cosmonautul rus Oleg Kononenko, astronautul american de la NASA Don Petit şi belgianul Andre Kuipers, din partea europenilor. Nu numai ruşii au fost responsabili de „minunile" de Crăciun.

Înainte de Sărbători, în Namibia s-a mai întâmplat un fenomen ciudat, când o sferă metalică a picat într-o zonă nelocuită. „Mingea extraterestră" a pus oamenii de ştiinţă pe jar. Până la urmă, aceştia au concluzionat că ar fi vorba despre un rezervor de combustibil de la o rachetă fără pilot.

Sonda marţiană cade în Afganistan

Începutul anului va fi marcat de o altă cădere spaţială, posibil mai periculoasă decât cele de până acum. Proba Phobos-Grunt, trimisă de ruşi spre Planeta Roşie pentru a studia posibilitatea existenţei vieţii, s-a pierdut în orbita inferioară a Terrei şi se îndreaptă spre Pământ. Pericolul îl reprezintă viteaza de deplasare şi faptul că are rezervoarele pline de combustibil.

Comandamentul Strategic al SUA a declarat pentru agenţia de presă rusă RIA Novosti că proba se va prăbuşi în jurul datei de 14 ianuarie în sud-vestul Afganistanului. Obiectul spaţial va intra în atmosferă puţin după miezul nopţii (ora României) în apropiere de oraşul Mirabad. Estimările americane se aseamănă cu cele ale agenţiei ruse, Roscosmos, care anticipa o prăbuşire între 6 şi 19 ianuarie.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite