„Planetă de apă“ descoperită în afara sistemului solar: „Nu seamănă cu nicio planetă pe care o cunoaştem“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Planeta a fost descoperită de telescopul spaţial Hubble
Planeta a fost descoperită de telescopul spaţial Hubble

Un nou tip de planetă, denumită GJ 1214b, a fost descoperită de telescopul spaţial Hubble al celor de la NASA. Potrivit astronomilor, planeta este alcătuită din apă, este înconjurată de o atmosferă densă şi umedă şi se află în afara sistemului nostru solar.

Astronomul Zachory Berta, de la Centrul de astrofizică Harvard-Smithsonian, care a analizat planeta, a afirmat că aceasta reprezintă o lume acvatică care este situată la 40 de ani-lumină de Terra, în direcţia constelaţiei Ophiuchus. Mai mult, GJ 1214b este de 2,7 ori mai mare ca diametrul Pământului, iar greutatea ei este de de şapte ori mai mare decât a Terrei.

Planeta orbitează în jurul stelei sale aflată la o distanţă de 2 milioane de kilometri. Temperatura de la suprafaţa planetei este de circa 232° Celsius. Densitatea ei este mai mică decât cea a Terrei, fapt ce sugerează că ea conţine mai multă apă decât are Pământul. „GJ1214b nu seamănă cu nicio altă planetă pe care o cunoaştem. O mare parte din masa ei este alcătuită din apă. Temperaturile înalte şi presiunile mari ar putea forma materiale exotice precum «gheaţă caldă» sau «apă superfluidă», substanţe care sunt complet străine de experienţele noastre zilnice", a spus Berta.

Dacă ţi-a plăcut ştirea, dă-ne LIKE pe Facebook AICI

Banner Adevărul Life
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite