Planeta, răcită cu un balon

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Oamenii de ştiinţă britanici vor sa salveze planeta de încălzirea globală cu ajutorul unui balon cu heliu de mărimea unui stadion de 90.000 de locuri şi cu un furtun lung de 23 de kilometri.

Balonul va pluti pe o distanţă de 19 kilometri, tras de un vapor. Prin furtun, cercetătorii vor pompa tone de particule chimice care, odată ajunse la înălţime, vor fi împrăştiate în atmosferă. Aceste particule vor acţiona ca o oglindă şi vor reflecta razele Soarelui, împiedicând astfel supraîncălzirea planetei. Cercetătorii s-au inspirat din erupţiile vulcanice, care răcoresc atmosfera în acelaşi mod. Un balon prototip a fost deja construit şi va fi lansat luna viitoare din comitatul Norfolk, Marea Britanie.

Oamenii de ştiinţă de la Universităţile din Oxford, Cambridge, Bristol şi Edinburgh spun că zece astfel de baloane cu heliu lansate în stratosferă vor reuşi să scadă temperatura globală cu două grade în doi ani. Întregul proiect se va desfăşura pe o perioadă de trei ani şi este finanţat cu 1,8 milioane de euro de către guvernul britanic. Deşi ideea pare bună, mai multe ONG-uri o contestă, susţinând că inovaţia oamenilor de ştiinţă, folosită pe termen lung, va influenţa ritmul precipitaţiilor şi va dăuna rezervelor de hrană. 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite