„Piroanele lui Iisus“, motiv de polemică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Două cuie descoperite în urmă cu  20 de ani într-un mormânt antic din Ierusalim nasc noi dezbateri de natură religioasă. Un regizor canadian susţine că a dat de urma piroanelor folosite pentru răstignirea lui Iisus Hristos, care au fost găsite în 1990.

Cele două relicve, de circa cinci centimetri fiecare, au fost descoperite într-un mormânt despre care se presupune că a fost al lui Caiafa, înaltul preot iudeu care l-a trimis pe Iisus la răstignire. Numai că, la scurt timp după excavare, acestea ar fi dispărut în mod misterios, notează publicaţia „The Daily Mail".

Într-un nou documentar, intitulat „The Nails Of The Cross" („Piroanele de pe cruce", în trad.), regizorul Simcha Jacobovici susţine că a dat de urma cuielor într-un laborator din Tel Aviv, Israel, care aparţine unui antropolog specializat în studiul oaselor ce datează de foarte multă vreme. Cu toate acestea, afirmaţiile regizorului canadian, care s-a născut în Israel, având părinţi de origine română, au fost privite cu scepticism de unii experţi, care-l consideră avid de publicitate.

Legături controversate

Mormântul şi mai multe ­osuare au fost descoperite în cursul unor lucrări de construcţie desfăşurate pe un deal aflat la câţiva kilometri sud de Oraşul Vechi, parte din Ierusalim. Cele două piroane au fost găsite în mormânt - unul pe jos şi altul chiar într-un os. Jacobovici afirmă că, având în vedere că între Caiafa şi răstignirea lui Iisus există o legătură foarte strânsă, piroanele ar fi fost folosite la crucificarea Mântuitorului.

Regizorul canadian, care a făcut multe investigaţii în acest domeniu şi care a lucrat timp de trei ani pentru acest nou documentar, a stârnit, în trecut, controverse pe o temă similară. ­Într-un film anterior susţinea că a găsit mormântul pierdut al lui Iisus. Însă acum spune că descoperirea sa este diferită de altele, ţinând cont de contextul istoric şi arheologic.

„Aducem lumii cel mai solid argument pentru faptul că au fost găsite două piroane folosite la răstignirea lui Iisus", spune el. Însă regizorul îşi ia şi o marjă de eroare. „Sunt 100% sigur că despre acestea e vorba? Nu, nu sunt." Pe de altă parte, Autoritatea israeliană pentru antichităţi a dezminţit faptul că s-ar fi dovedit fără dubiu că mormântul în cauză ar fi al lui Caiafa. Mai mult, experţii au afirmat că nu este nimic neobişnuit ca astfel de piroane să existe în morminte.

„Nu există nicio îndoială că talentatul regizor Simcha Jacobovici a creat un film interesant, pornind de la o descoperire arheologică reală. Dar interpretarea prezentată nu are nicio bază arheologică", au declarat reprezentanţii Autorităţii israeliene pentru antichităţi.

Multe falsuri

De-a lungul timpului au fost prezentate multe relicve antice, inclusiv piroane, care ar fi avut legătură cu răstignirea lui Iisus Hristos. Dar o bună parte dintre acestea s-au dovedit a fi falsuri, în timp ce altele au fost considerate obiecte sfinte. 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite