Piraţii online au religie: kopimismul

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Suedia şochează lumea prin introducerea unei noi religii oficiale. Kopimismul este religia piraţilor de pe net, al persoanelor care descarcă fişiere gratuit de pe site-urile de torrente.

Biserica Kopimismului îşi are originea în filosofia studentului Isak Gerson, care a fondat religia în 2010 pentru a proteja credinţa că împărtăşirea informaţiilor în mod gratuit este un lucru bun, scrie cnet.com. Originea şi filosofia religiei extravagante se află în documentul „Powr, broccoli and Kopimi", unde adepţii religiei au realizat 100 de lucruri obligatorii de îndeplinit pentru a fi membru.


Conform TorrentFreak, Kopimismul are câteva mii de adepţi, iar numărul acesta urmează să crească odată cu oficializarea acesteia.

Biserica şi-a ales ca simboluri sfinte comenzile Ctrl C şi Ctrl V, scurtături pentru copiere şi nu promovează neapărat downloadul ilegal, cât schimbul liber de informaţii pe internet.

În orice caz, ajungerea la acest statut nu a fost o muncă uşoară. Gerson a încercat să facă autorităţile suedeze să recunoască organizaţia ca un cult oficial. Abia în momentul în care kopimiştii au creat grupuri de meditaţie şi rugăciune s-a putut vorbi despre o religie ca atare.

Un avantaj al Bisericii Kopimiste ar fi faptul că în cazul unor procese la tribunal, credinţele „religioase" ar putea fi folosite ca argument împotriva acuzelor de piraterie online.

Fondatorul religiei, Isak Gerson

image
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite