Petrecerea de companie poate deveni orgie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Colegii de birou uită de reguli şi petrec fără să se mai gândească la consecinţe
Colegii de birou uită de reguli şi petrec fără să se mai gândească la consecinţe

Angajaţii care participă la petrecerile de sfârşit de an oferite de firmă se ameţesc bine, ajung să flirteze cu colegii pe care par să nu-i sufere, dar, până a doua zi, uită tot ce au făcut.

Un nou studiu realizat de către TGI Fridays în Marea Britanie a scos la iveală faptul că un sfert dintre angajaţii companiilor care organizează petreceri de Crăciun ajung să aibă o aventură cu un coleg în timpul unei astfel de distracţii. Potrivit datelor, 55% din persoanele care lucrează în domeniul resurselor umane au recunoscut că şi-au sărutat colegii la petrecerea companiei, iar majoritatea celor care lucrează în relaţiile publice afirmă că au mers chiar mai departe şi au făcut sex cu un coleg, ­după petrecerea de Crăciun.

„Studiul nu reflectă doar ceea ce se întâmplă în ­Marea Britanie, ci arată realitatea psihologică din întreaga lume. Oamenii au nevoie de o pauză de la normele şi constrângerile de la locul de muncă", a explicat psihologul Susan Quilliam, specialist în relaţii interumane la locul de muncă, citată de presa britanică. Sondajul mai arată că doar 2% din respondenţi au curajul să-şi declare dragostea pentru un coleg în timpul petrecerii de Crăciun, iar unu din zece declară că regretă faptele pe care le-a făcut atunci când era beat.

Bancherii se îmbată crunt

Un angajat din cinci se lasă pradă alcoolului şi spune tot ce simte despre anumiţi colegi. Reprezentanţii companiei care a comandat studiul adaugă că bancherii sunt cei mai predispuşi unei beţii crunte şi se fac cel mai des de râs la astfel de petreceri. Cei care lucrează în domeniul turismului ajung să facă streaptease dacă beau prea mult. „Este nevoie de doar o noapte pentru ca persoanele să se simtă bine şi să fie liberi. O astfel de petrecere te face să-ţi priveşti colegii în alt mod", a mai precizat Susan Quilliam.

Andreea, o tânără de 27 de ani care lucrează într-o multinaţională, spune că aventurile care au loc în timpul şi în urma petrecerilor de Crăciun sunt foarte dese în compania din care face parte. Tânăra crede că, datorită meniului de tip bufet suedez, colegii beau destul de mult, iar după două sau trei pahare de băutură, aceştia nu mai ţin cont de cine îi vede şi încep să flirteze. „Petrecerile organizate de companie sunt momentul perfect pentru unii colegi să se bage în seamă. Până şi şefii recurg câteodată la astfel de gesturi", a spus aceasta. Tânăra a adăugat că în companie există şi colegi care au divorţat deoarece şi-au făcut noi relaţii în urma acestor petreceri.

Şi Vlad (25 de ani), inginer la o companie din Bucureşti, spune că a avut parte de astfel de experienţe. Se afla la petrecerea de Crăciun a corporaţiei, a băut mai mult ­decât de obicei şi apoi a început să le facă avansuri unor colege. Bărbatul afirmă că pe moment nu avea nicio grijă, dar a doua zi îi era ruşine de cele cu care îşi împarte biroul zi de zi. Mai mult, el a avut parte şi de o experienţă nedorită. „O colegă se ameţise şi începuse să îmi facă avansuri. Nu ar fi fost o problemă, dar mie nu îmi plăcea de ea şi încercam să o resping, dar nu se lăsa. Până la urmă am scăpat", a povestit acesta. Tânărul a mai spus că, deşi sunt multe colege frumoase în compania pentru care lucrează, nu are curaj să încerce să flirteze cu ele, dar petrecerile de acest gen sunt momentul perfect pentru a face primul pas.

Scopul întâlnirilor: apropierea colegilor

Psihogul Keren Rosner, din Bucureşti, afirmă că petrecerile de Crăciun ar trebui să-i facă pe colegi să socializeze, scopul acestora fiind tocmai de a-i apropia. Rosner spune că „ieşirile" angajaţilor sunt normale, deaorece toată lumea se simte mult mai bine într-un mediu relaxant. În legătură cu tipologia persoanelor care recurg la astfel de gesturi la petreceri, psihologul declară că şi locul de muncă contează. „Dacă stai într-un birou închis şi munceşti aproape non-stop, eşti foarte stresat. La petreceri toate barierele cad şi lumea evadează din lumea restricţiilor. Din această cauză se ajunge la relaţii de o noapte", afirmă Keren Rosner.

Prima de Crăciun, preferată distracţiei

Peste 2.500 de angajaţi din SUA au luat parte la un sondaj Harris despre petrecerile şi primele de Crăciun, 62% din aceştia afirmând că ar prefera o mărire de salariu în detrimentul unei petreceri. În plus, 60% din respondenţi au spus că se aşteaptă ca în acest an să primească bonusul pentru Sărbători.

După distracţie, somn la muncă

15% din persoanele care petrec o noapte de neuitat cu ocazia Crăciunului ajung a doua zi la muncă îmbrăcaţi în aceleaşi haine, iar o parte dintre ei chiar adorm pe birou, arată un studiu efectuat în Marea Britanie. „Dacă ar fi anumite restricţii la petreceri, nu s-ar mai ajunge atât de departe. Persoanele care reacţionează în aşa fel sunt predispuse provocărilor", a explicat psihologul Keren Rosner. În legătură cu cei care regretă faptele făcute la beţie, ea spune că acesta este un lucru normal pentru cei care nu interacţionează foarte mult cu colegii. „Faptele sunt regretate din ruşine, deoarece atunci când dai din nou ochii cu cei de la muncă nu ştii cum să reacţionezi", a încheiat specialista.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite