Pericolul din piscină

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Înotul într-un bazin, poate avea urmări neplăcute.
Înotul într-un bazin, poate avea urmări neplăcute.

O activitate foarte plăcută vara, înotul într-un bazin, poate avea urmări neplăcute. Accidentele, infecţiile sau iritaţiile pielii sunt doar câteva dintre ele.

La prima vedere, cele mai mari riscuri care apar în timpul unei bălăceli de sezon la un ştrand sau la o piscină sunt accidentele. O margine alunecoasă de bazin, o glumă proastă sau supraevaluarea propriilor tehnici de înot pot provoca, adesea, adevărate tragedii. La fel şi o inimă slăbită într-un corp supraîncălzit care plonjează în apă, situaţie în care riscul de infarct miocardic creşte simţitor.

Totuşi, cele mai mari pericole ne pândesc din apă. În mod normal, clorinarea apei din piscină distruge majoritatea agenţilor patogeni, însă este nevoie de o anumită concentraţie a clorului pentru ca efectul protector să se păstreze. În plus, mulţi clienţi ai piscinelor au prostul obicei de a urina în apă sau de a se scălda în bazin fără să-şi facă duş înainte. Apoi, în situaţia în care apa este încălzită prea tare de soare, clorul se evaporă mai repede şi microbii se pot înmulţi. „Bazinele prea aglomerate şi supraîncălzirea apei favorizează înmulţirea bacteriilor, dar şi a virusurilor. Aceştia pot provoca afecţiuni cutanate, diaree, infecţii ale căilor respiratorii, ale ochilor, urechilor sau nasului", spune medicul primar dermatolog Oana Clătici, de la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti.

Bacteriile şi bolile de piele

Cele mai întâlnite infecţii cutanate provocate de agenţii patogeni din apele netratate corespunzător sunt foliculitele (mici puncte albe), care pot evolua, în unele situaţii, spre adevărate furunculoze localizate mai ales pe picioare, fese, dar şi pe faţă. De asemenea, putem contracta aşa-numitul granulom de piscină, care este provocat de o bacterie ce se multiplică în bazinele cu apă încălzită. El apare pe o leziune a pielii preexistentă şi se manifestă printr-o proeminenţă violacee care, după câteva săptămâni, ulcerează.

„Bolile de piele apar şi la contactul cu suprafeţe infectate: grătarul de la duş, pereţii bazinului, şezlongurile. De asemenea, dacă mergem desculţi pe lângă piscină sau folosim încălţămintea altuia, pot apărea negii - leziuni virale care se pot înmulţi şi care pot deveni dureroase, mai ales în localizarea la nivelul tălpii", explică medicul dermatolog Oana Clătici.

Mai mult, marginile umede ale bazinului de înot sunt sursă de infectare cu ciuperci (micoze) a picioarelor şi a unghiilor. „Micozele se manifestă prin apariţia unor porţiuni înroşite, prin mâncărime, băşicuţe, descuamare, fisuri şi miros neplăcut", precizează specialistul. Onicomicoza, adică infecţia fungică a unghiilor, are aceeaşi cauză şi se manifestă prin modificarea culorii unghiei, care, uneori, cade.

Prea mult clor strică

Deşi clorinarea apei din bazinul de înot distruge o mare parte a agenţilor patogeni, excesul de clor poate fi dăunător. „Pot apărea reacţii alergice, uscarea excesivă a pielii, căderea sau decolorarea părului şi agravarea acneei. De asemenea, din bazinele neîngrijite se poate căpăta conjuctivita de piscină, o formă foarte contagioasă a bolii", mai spune Oana Clătici. 

Ochii sunt cei mai sensibili la apa piscinei, fiindcă pentru ei nu este favorabil nici clorul cu care se dezinfectează apa. Atunci când nivelul de clor este ridicat, conjunctiva (membrana care acoperă suprafaţa internă a pleoapelor şi a globului ocular) se irită. Astfel, dacă în ziua următoare nivelul de clor din aceeaşi piscină nu este la fel de ridicat şi bacteriile se multiplică, există un risc mai mare de infecţii.

Persoanele care merg frecvent la piscină, mai ales copiii, riscă să sufere şi de infecţii ale urechii. Otita externă se manifestă prin conduct auditiv roşu şi inflamat, dureri de urechi, secreţii purulente şi senzaţia de mâncărime. Aceasta se poate trata cu picături cu antibiotic administrate în canalul auditiv, însă numai cu recomandarea medicului.

"Bazinele prea aglomerate şi supraîncălzirea apei favorizează înmulţirea bacteriilor, dar şi a virusurilor."
Oana Clătici medic dermatolog

Sfaturile medicului

- Medicul dermatolog Oana Clătici are câteva sfaturi pentru cei care vor să meargă vara aceasta la scăldat:
- Nu faceţi baie în locuri neautorizate şi nu intraţi în apă dacă este murdară, este prea aglomerat sau simţiţi miros puternic de clor.
- Duşul este obligatoriu înainte şi după baie, aplicaţi spray antimicotic pentru dezinfecţia picioarelor şi prevenirea micozelor.
- Nu înghiţi apă din bazin (apar dizenterii bacilare, infecţii cu E.Coli , giardioză, hepatita A).
- Nu staţi desculţi pe marginea piscinei.
- Dacă aveţi probleme la nivelul urechii, folosiţi o cască de baie

Info
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite