Parolele stupide n-au moarte

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Contul de e-mail poate fi spart cu uşurinţă dacă este protejat de parole de tipul „1234“ sau „abcd“
Contul de e-mail poate fi spart cu uşurinţă dacă este protejat de parole de tipul „1234“ sau „abcd“

„Abc123“, „123456“ şi „ninja“ sunt parolele preferate de cei mai mulţi dintre utilizatorii Yahoo!

Un grup de hackeri a reuşit să acceseze săptămâna trecută datele personale a aproximativ 450.000 de utilizatori ai serviciului de e-mail Yahoo. Specialiştii ESET, o firmă de securitate IT din Slovacia, a făcut o analiză a celor mai frecvente parole folosite de cei aproape o jumătate de milion de utilizatori Yahoo.

Aproape 1.700 de conturi de e-mail sparte (0,38%) puteau fi accesate cu parola „123456", iar alţi 780 de utilizatori din cei peste 400.000 au folosit ca parolă cuvântul „password" (parolă). De altfel, anul trecut, aceasta a fost cea mai folosită parolă la nivel mondial, potrivit programului de memorare şi de management al ID-urilor şi parolelor SplashID. Cuvintele banale sau combinaţiile simple de cifre sunt uşor de memorat, dar şi foarte uşor de ghicit. Conturile securizate cu asemenea parole sunt o ţintă foarte uşoară pentru hackeri.  Reprezentanţii firmei de securitate ESET spun că persoanele care folosesc aceeaşi parolă pentru alte site-uri (Facebook, Twitter etc.) trebuie să se aştepte ca şi aceste conturi să fie accesate de hackeri.

Unde verificaţi dacă un cont a fost spart

Grupul de hackeri, care se autointitulează D33DS Company, susţine că a obţinut datele personale dintr-un server Yahoo şi că a vrut să tragă un semnal de alarmă asupra gradului scăzut de securitate al popularului serviciu de poştă electronică.

Reprezentanţii Yahoo susţin, însă, că numai 5% din parolele existente pe acest server mai sunt valide. Persoanele care vor să verifice dacă le-a fost spart contul o pot face accesând site-ul firmei de securitate „Sucuri": labs.sucuri.net/?yahooleak.

image
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite