PROTESTE ANTI ACTA Drumul greu de la online la offline. „Tineretul n-a murit, stă pe Facebook amorţit“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Proteste anti ACTA 25 februarie, Bucureşti
Proteste anti ACTA 25 februarie, Bucureşti

Protestele anti-ACTA de astăzi pot fi denumite cu uşurinţă un fiasco. În Bucureşti şi-au anunţat pe Facebook prezenţa aproape 3.200 de persoane. În piaţă, în schimb, povestea a fost diferită.

Manifestaţia din faţa Fântânii din Piaţa Universităţii a început la ora 14. Până la ora 16.30 nu se strânseseră mai mult de 100 de persoane, iar cei care strigau îşi pierdeau ecoul în manifestaţia din faţa Teatrului Naţional, începută acum aproape 40 de zile şi care continuă şi astăzi.

Zmeii virtuali, faţă cu realitatea

Entuziasmaţi pe internet de ameninţarea Acordului Internaţional anti Contrafacere, românii păreau că vor schimba cu totul imaginea lor, ieşind în stradă în număr uriaş. Pe 11 februarie, data primelor proteste, 31.000 de oameni au spus că vor veni. Maximum 2.000 au văzut într-adevăr zăpada şi gerul din faţa Facultăţii de Arhitectură din Bucureşti. Zmei în mediul virtual, tinerii români nu au avut curajul de a ieşi pentru a-şi striga oful.

Drumul de la un "Join" pe reţelele sociale la o participare reală pare mai greu ca niciodată, iar repetarea aceleiaşi istorii este o povară grea pe spatele celor care au animat revolta împtriva acordului pe reţelele sociale. Astăzi, pentru ei a rămas doar o dezamăgire şi o furie la fel de mare ca discrepanţa dintre furia virtuală şi „mieluşeala" reală.

Piaţa - o imagine dezolantă

„Azi România a dat dovadă că doreşte ACTA. Vă mulţumeşte o declaraţie în care se spune că amână acordul. Nu vă nemulţumeşte faptul că amână şi nu se retrage, nu vă nemulţumeşte faptul că România nu are un punct de vedere vis a vis de acest tratat şi aşteaptă o decizie a Curţii Europene", a declarat Robert Şerban, unul dintre animatorii evenimentelor anti ACTA şi unul din cei care se ocupă de pagina de Facebook „România spune NU ACTA".

La faţa locului, cuvintele lui Robert Şerban sunt mai reale şi mai pregnante ca niciodată. O imagine dezolantă, cu câţiva tineri, mulţi dintre ei acoperiţi de măştile asociate cu gruparea Anonymous, care-l reprezintă pe rebelul englez Guy Fawkes, doreau să strige ceva, dar vocile lor se stingeau rapid. În jurul celor două megafoane s-au strâns câţiva curajoşi, dar până şi o masă dintr-un bar ar fi fost mai gălăgioasă. Căci într-o după-amiază de sâmbătă, în prima zi de primăvară a lui 2012, Centrul Vechi al Bucureştiului îşi ducea o viaţă liniştită, plină de oameni în căutarea celui mai bun bar, iar cei de pe străduţele Lipscaniului nu erau interesaţi de ratificarea acordului, însemnătatea amânării sau posibila îngrădire a libertăţilor de pe internet.

Organizatorii aveau visuri mari. Trebuia organizată o mişcare de sharing. Adică participanţii trebuiau să aducă muzică, filme, cărţi sau albume de artă pe care să le schimbe între ei. „Informaţia va circula în continuare, aşa cum se întâmplă de mii de ani. Acesta este mesajul nostru pentru toţi idioţii care născocesc legi idioate", spuneau cei de la Romania spune NU ACTA.

Proteste anti ACTA 25 februarie, Bucureşti

Fără scuze

După semieşecul de pe 11 februarie, Robert Şerban încerca să găsească scuze celor care nu au participat, considerând un succes faptul că nemulţumirea faţă de ACTA a ajuns în stradă şi a fost vocalizată. Atunci, el spunea că vremea de afară, un ger de -15 grade şi ninsoarea care a început în timpul manifestaţiei, au alungat protestatarii. Că mulţi au venit, dar au plecat rapid. Spera că pe 25 februarie oamenii vor ieşi, deoarece temperaturile vor fi crescut. Astăzi însă a ajuns la concluzia că nu mai există nicio scuză, iar pe pagina de Facebook România spune NU ACTA un mesaj ironic va fi înţeles cu greu de cei care nu ştiu despre ce este vorba: „Bucureşti astăzi, -14 grade".

Vladimir Iuganu, un alt membru al echipei care a animat protestele a scris în timpul manifestaţiilor pe Facebook „Jalnic Bucureşti, jalnic. Priveşte-te!", distribuind un link către camera care transmitea în direct de la Fântâni.

Fără îndoială însă, nemulţumirea cea mai mare a participanţilor a fost faptul că prin fiascoul de astăzi se bagatelizează o mişare pornită împotriva unui acord considerat de foarte mulţi specialişti unul periculos, În plus, spune Robert Şerban, „oamenii s-au lăsat păcăliţi cu amânarea tratatului, care nu înseamnă nimic".

Gabriela Naneş, un alt membru al echipei, este ironică: "Gradul de participare al bucureştenilor la protestul contra ACTA din această seară m-a făcut să cochetez din nou cu ideea că românii sunt sadomasochişti. Dacă acum, când există goarne umane - activişti, cetăţeni informaţi, adolescenţi curajoşi, care încearcă să-i trezească pe ceilalţi, dacă acum, când urlă informaţia din toate părţile, dacă acum când drepturile individuale private şi colective ale românilor sunt GRAV ameninţate, oamenii preferă să se lăfăie comod în faţa televizoarelor şi calculatoarelor în timp ce un protest care îi priveşte se întâmplă la Universitate într-o zi cu soare, atunci românii nu merită salvaţi!". 

Direct din Piaţă, un alt curajos organizator, Alexandru Alexe spunea pe Facebook: „Puţini, dar frumoşi. Puterea nu stă numai în numere, ci şi în atitudine. Veniţi în Piaţă!".

Un vers şi un slogan pot caracteriza o zi când oamenii internetului au arătat că nu au puterea de a coborî să-şi strige drepturile: versul lui Vali Sterian, „Doamne, vino să vezi ce-a mai ramas din oameni" şi scandarea celebră din Piaţa Universităţii: „Tineretul n-a murit, stă pe Facebook amorţit".

Citiţi şi: 

Vocile din spatele protestelor anti-ACTA

România amână ratificarea ACTA

Noi proteste anti-ACTA în România pe 10 martie

Toate tunurile împtoriva ACTA

Cum atacă românii tratatul ACTA 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite