Oglindă, oglinjoară, cine-i cea mai frumoasă azi?

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Înaltă, slabă, blondă, brunetă, voluptuoasă - câte păreri, atâtea portrete diferite ale frumuseţii. Pentru a ne scăpa de dilema femeii perfecte, oamenii de ştiinţă au elaborat chiar o formulă matematică.

„Pentru mine, o femeie frumoasă este brunetă, are o înălţime de aproximativ 1,70 metri, un bust nu foarte mic, o talie subţirică, dar nu osoasă, mâini cu degete lungi şi glezne fine, un zâmbet plăcut şi ochi pătrunzători", spune Ştefan Ilinca (37 de ani), din Bucureşti. Pentru Mihai Ionescu (23 de ani) însă, femeia ideală arată altfel: „Blondă, sâni mari, fund ferm".

Reprezentantele sexului frumos au, la rândul lor, alte standarde. „O femeie frumoasă este voluptuoasă, fără însă a avea colăcei şi alte depozite de grăsime sau vergeturi, are un păr bogat, frumos, o piele fină, hidratată, buze mari, afişează încredere în ea şi emană senzualitate", susţine Mirela Stanciu (30 de ani). Greu să găseşti două portrete identice atunci când vine vorba de perfecţiunea reprezentantelor sexului frumos.

De altfel, definirea frumuseţii este o dilemă care a frământat generaţii de filosofi, artişti şi chiar matematicieni care au inventat formule pentru a stabili „gradul" de atractivitate al unei persoane. Dificultatea în a defini acest concept a venit şi din faptul că percepţia despre frumuseţe diferă de la o cultură la alta şi uneori se schimbă chiar la câţiva ani. Aceste diferenţe au devenit mai evidente în ultimul secol. Astfel, canoanele frumuseţii au evoluat în mod constant, iar motivele au variat de la emanciparea femeilor până la dezvoltările tehnologice, dar şi modificări în moravurile vremurilor.

Un portret la fiecare deceniu

„Moda şi frumuseţea, prin toate aspectele lor - îmbrăcăminte, machiaj, coafuri, accesorii -, reflectă schimbările din societate. Percepţiile asupra frumuseţii în ultimul secol au suferit modificări în primul rând ca urmare a emancipării femeilor şi a transformărilor de identitate. Fustele lungi şi corsetele incomode care conturau silueta unei femei-obiect în societatea anilor 1900 au făcut loc mai târziu celor băieţoase îmbrăcate în pantaloni, precursoarele noului ideal de femeie sportivă, activă, tânără. Mai târziu, această imagine s-a transformat în anii '40 în femeia divă, în anii '50 în femeia soţie ideală, în anii '60 în femeia adolescentină, în anii '80 în profesionista autoritară şi în femeia atletă", explică Irina Markovits, consultant de imagine şi stil. 

Lucrurile s-au complicat în vremuri contemporane, idealul de frumuseţe feminină evoluând mai ales în funcţie de valorile anumitor zone ale societăţii. „Azi, unele «idealuri» sunt transmise prin intermediul industriei modei: femeia extrem de suplă, permanent îngrijită pasionată de shopping, cu o garderobă vastă şi interes în tendinţe. Altele se datorează noii conştiinţe mondiale legate de nutriţie, sănătate, echilibru între viaţa profesională, cea socială şi cea privată. Aici vorbim despre o femeie naturală, care îşi acceptă corpul şi frumuseţea, fără a se lăsa influenţată de media, de consumerism sau de modă", mai detaliază Irina Markovits.

Pentru a ne scăpa de dileme, oamenii de ştiinţă s-au gândit să încerce să definească frumuseţea cu ajutorul unor formule clare. Astfel, doi cercetători în psihologie de la Universitatea din Austin (SUA) au calculat indicele de atractivitate în funcţie de mărimea taliei, a şoldurilor şi a sânilor. Astfel, ei au concluzionat că femeile cele mai dorite au şoldurile mai înguste şi sânii cât mai mari.

Click pe infografie pentru a mări

image

Proporţia ideală între talie şi şolduri este de aproximativ 70%, cifră confirmată şi de alte studii. Potrivit cercetării americanilor, şoldurile late le îmbătrânesc pe reprezentantele sexului frumos, indiferent de măsura cupei de la sutien. Această teorie contrazice ipoteza potrivit căreia astfel de caracteristici ar trezi în mintea bărbaţilor ideea că femeia respectivă ar fi o mamă bună, considerând-o prin urmare mai atractivă.

Proporţii perfecte

De asemenea, un chirurg plastician din California susţine că a găsit formula pentru chipul perfect. Potrivit lui Stephen Marquardt, gurile oamenilor frumoşi sunt de 1,618 ori mai late decât nasul acestora. Studiile psihologilor de la Colegiul Albright (SUA) arată însă că percepem ca fiind frumoşi pe acei oameni care au trăsături asemănătoare nouă. Singurii care s-ar ghida după alte criterii sunt homosexualii. Alţi cercetători, de data aceasta de la Universitatea din Toronto (Canada), spun că la persoanele cele mai atractive distanţa dintre ochi şi gură reprezintă 36% din lungimea totală şi 46% din lăţimea totală a feţei. 

Totuşi, stiliştii îi contrazic pe matematicieni şi pe alţi cercetători care consideră că figura perfectă poate fi încadrată în nişte tipare clare. „Frumuseţea autentică nu este niciodată o chestiune de măsuri sau de măsurători. Este adevărat ca uneori acestea te pot ajuta ca, aparent şi doar la nivel fizic, să te încadrezi într-un anumit standard. Cel mai simplu şi caraghios contraargument ar fi o comparaţie a măsurilor diferitelor branduri de modă. O femeie care se încadrează într-o mărime M într-un magazin ajunge să încapă într-un XL în alt magazin", explică Irina Markovits.

Idealul feminin, în ochii bărbaţilor

Potrivit askmen.com, cele mai frumoase femei ale planetei sunt Sofia Vergara, Kate Upton şi Rooney Mara. Topul FHM nominalizează alte trei reprezentante ale sexului frumos care ar suci mintea oricărui bărbat: Rosie Huntington, Kate Perry şi Rhianna. Astfel, specialişti din toate domeniile, inclusiv artă, modă, matematică sau psihologie au concluzionat că frumuseţea este o chestiune de gusturi. Iar aceste gusturi diferă în funcţie de vârsta celor intervievaţi.

Bărbatul de 20-30 caută femei cât mai atractive şi cât mai dorite de alţi reprezentanţi ai sexului tare. Dimensiunile trebuie să fie cât mai apropiate de cele ale manechinelor care defilează pe podiumurile de modă, la care se adaugă sânii fermi.

Bărbatul de 30-40 de ani îşi doreşte o femeie inteligentă mai degrabă decât frumoasă. Atractivitatea se măsoară în forme acceptabile, un ten luminos, un zâmbet frumos şi un mers care emană încredere. Bărbatul de 40-50 de ani consideră frumoasă femeia cu un trecut frumos. Formele fizice sunt mai puţin importante, dar caută un aspect general plăcut.

YouTube, măsură a perfecţiunii

Sgal 901 consideră că este urâtă şi grasă   Foto: YOUTUBE

Sgal 901 consideră că este urâtă şi grasă  p Foto: YOUTUBE

Frumuseţea este un subiect atât de delicat pentru adolescentele din întreaga lume încât acestea au ajuns să folosească internetul pe post de oglinda vrăjitoarei din Alba ca Zăpada. Potrivit presei britanice, multe tinere se filmează, postează videoclipul pe internet cu întrebarea „sunt urâtă?" şi aşteaptă ca ceilalţi utilizatori să comenteze asupra aspectului fizic. Tendinţa nu este una nouă, dimpotrivă. Sute de astfel de videoclipuri au apărut pe YouTube încă de acum doi-trei ani, multe dintre ele ajungând până acum la milioane de vizionări fiecare.

Una dintre protagoniste, Sgal901, este o puştoaică de vreo 13 ani, drăguţă, blondă. „Mulţi oameni îmi spun că sunt urâtă, iar eu cred că sunt grasă şi urâtă", spune adolescenta în videoclipul vizionat de 3,4 milioane de persoane din decembrie 2010 şi până în prezent. Psihologii spun că astfel de comportamente vin dintr-un puternic sentiment de nesiguranţă, cauzat şi de valorile societăţii moderne. Specialiştii în imagine şi stil spun însă că perfecţiunea este atât de greu de definit încât tinerele ar trebui să se orienteze şi spre fumuseţea interioară.

„Frumuseţea autentică este o chestiune extrem de complexă şi, de fapt, este imposibil de definit sau de etichetat frumuseţea fizică, atât timp cât există diversitate", conchide Irina Markovits.

Dacă ţi-a plăcut ştirea, dă-ne LIKE pe Facebook AICI

Banner Adevărul Life
Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite