„Ochii“ noi ai planetei: telescoapele care vor explora întreaga Cale Lactee

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Succesorul lui Hubble, de trei ori mai mare, plus un telescop şi un radiotelescop uriaş vor căuta urme de viaţă în Univers.

Astronomi din întreaga lume contruiesc trei telescoape extrem de puternice, care vor fi funcţionale, primul din 2018, al doilea din 2022 şi ultimul din 2024, şi care au misiunea de a explora Calea Lactee pentru a găsi răspunsuri la vechile întrebări legate de originea şi evoluţia Universului, scrie „International Business Times“. Cele trei instrumente optice – James Webb Space Telescope, Square Kilometre Array şi European Extremely Large Telescope – vor avea dimensiuni impresionante şi vor fi de câteva ori mai puternice faţă de cele mai performante telescoape din acest moment.
Primul care va intra în funcţiune, în 2018, este James Webb Space Telescope (JWST) şi se doreşte a fi urmaşul telescopului spaţial Hubble, care este plasat pe orbita Pământului. Denumit în onoarea unui înalt oficial NASA, James Webb Space Telescope va fi, însă, mult mai puternic decât Hubble şi va fi plasat la 1,5 milioane de kilometri de Terra, dincolo de Lună. Proiectul JWST este rezultatul colaborării dintre NASA, Agenţia Spaţială Europeană şi Agenţia Spaţială Canadiană,  nivelul investiţiei fiind estimat la 8 miliarde de dolari. Telescopul, care va avea mărimea unui teren de tenis, va fi dotat cu „vedere“ cu infraroşu pentru a detecta obiectele mai îndepărtate.

image

„Nasul“ şi „urechile“ Terrei

European Extremely Large Telescope (EELT), în traducere liberă „telescop european extrem de mare“, este un proiect al Observatorului European de Sud şi va fi construit pe culmea munţilor Cerro Armazones, din Chile. EELT va fi funcţional în 2022, când va scruta spaţiul cosmic cu ajutorul celor două oglinzi uriaşe, una cu diametrul de 39,3 metri, iar cealaltă de 4,2 metri. EELT este, de asemenea, conceput pentru a „mirosi“ apa şi moleculele organice din discurile protoplanetare (un disc din praf şi gaze ce înconjoară planetele în formare).
În fine, ultimul super-telescop, care va fi dat în funcţiune începând cu 2024, este Square Kilometre Array (SKA). SKA este, de fapt, un radiotelescop şi va fi alcătuit din 3.000 de antene-satelit amplasate în două puncte diferite: în Australia şi în Africa de Sud. Spaţiul acoperit de miile de antene însumează un kilometru pătrat, de aici şi denumirea megainstrumentului. SKA va fi de 50 de ori mai sensibil decât orice radiotelescop existent, menirea lui fiind să „asculte“ orice semn de viaţă inteligentă din Univers.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite