Oceanul subteran de pe Titan

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Kees Veenenbos   www.space4case.com
FOTO: Kees Veenenbos www.space4case.com

Cel mai mare satelit al planetei Saturn, Titan, adăposteşte un ocean subteran, cu pungi de metan sub suprafaţa alcătuită din gheaţă, arată ultimile măsurători efectuate de sonda Cassini, se arată pe site-ul revistei americane Science.

Titan parcurge orbita lui Saturn în doar 16 zile, iar cercetătorii au putut astfel studia şi măsura forma satelitului în diferite momente ale sale pe orbită. Deoarece Titan nu este sferic, ci uşor oval, axa sa se alungeşte când se apropie de Saturn şi se contractă când se îndepărtează de planetă, pentru a deveni aproape rotund. Variaţiile se explică prin efectul generat de câmpul gravitaţional al lui Saturn şi sugerează că interiorul satelitului Titan, a cărui suprafaţă este îngheţată, conţine un ocean.
Dacă interiorul acestui satelit era format din roci şi din gheaţă, Titan nu ar fi suferit aceste deformări, explică autorii acestui studiu, care au putut, de asemenea, stabili că la suprafaţa îngheţată a satelitului se formează maree puternice, capabile să mişte pe o suprafaţă de peste zece metri - dovadă că în subteran există apă în stare lichidă. Dacă satelitul nu-şi modifica forma, mareele, provocate de forţa gravitaţională a lui Saturn, nu depăşeau un metru, potrivit cercetătorilor.
Mareele au fost descoperite în timpul a şase survoluri ale sondei Cassini, între 2006 şi 2011.
Cercetătorii cred că atât Enceladus, un alt satelit al lui Saturn, cât şi Europa, un satelit al planetei Jupiter, conţin apă.

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite