Obiectele din jur devin aplicaţii de touchscreen

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Disney a prezentat una dintre reuşitele laboratorului său de cercetare care va transforma fiecare obiect într-o suprafaţă tactilă.

Compania Disney este asociată cu producerea desenelor animate, dar puţină lume ştie că lucrează şi în domeniul cercetării tehnologice. De curând, firma a prezentat Touché, o tehnologie care va permite transformarea fiecărei suprafeţe într-una inteligentă, tactilă şi care poate controla orice fel de gadget.

Tot ceea ce este nevoie pentru a face tehnologia să funcţioneze este un singur cablu electric amplasat într-un obiect, iar apoi realizarea unei conexiuni wireless de internet între acel obiect şi gadget. În momentul când acest lucru se întâmplă, patul poate fi transformat într-unul care recunoaşte faptul că persoanele dorm sau citesc. Astfel, de pildă, luminile de veghe se vor deschide sau închide, în funcţie de situaţie.

Hainele, un player

Pentru a demonstra capacităţile acestui sistem, Disney a prezentat un video în care softul recunoaşte fără problemă momentul când cineva îşi ţine mâinile împreunate, când doarme sau când are mai multe degete pe ecran. Fiecare mişcare poate deveni o comandă. Astfel, un clic s-ar putea realiza strângând pumnul. Disney susţine că orice obiect poate deveni un buton. „Dacă vei închide uşa strângând clanţa foarte puternic, o va bloca, iar dacă abia o atingi, ar putea să afişeze pe ecranul montat pe ea mesajul «revin în cinci minute»", susţin cei de la Disney Research.

Viitorul muzicii şi iPod-ului poate sta în această tehnologie. Un senzor montat pe haine ar putea schimba modul cum ne alegem melodiile şi volumul acestora pe vecie. Dacă utilizatorul dă cu degetul peste mânecă în sus, volumul creşte, iar dacă îşi atinge un nasture, ar putea schimba melodia.

În orice caz, Disney Research susţine că a adaptat senzorul simplu pentru ca acesta să scaneze frecvenţe electrice multiple şi să simtă nuanţe ale atingerilor, nu doar o simplă comandă „închis/deschis". Cercetarea a fost condusă de oamenii de ştiinţă Munehiko Sato, Ivan Poupyrev şi Chris Harrison, la centrul de cercetare Disney din Pittsburgh. 

Stil de viață



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite